Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν καθιερωθεί με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της γνώσης και της πληροφόρησης γύρω από τις παθήσεις, αλλά και την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της ενημέρωσης του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύονται και οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, οι εξελίξεις σε κάθε θεραπευτική κατηγορία και οι φαρμακευτικές καινοτομίες, χάρη στις οποίες οι επαγγελματίες υγείας και κατ’ επέκταση οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε φορά πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς λύσεις για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Με αφορμή, λοιπόν, δύο σημαντικές παγκόσμιες ημέρες που γιορτάζονται τον μήνα Μάιο, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17/5) και την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (30/5), μιλήσαμε με στελέχη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Merck, η οποία δραστηριοποιείται συστηματικά και ενεργά στους δύο αυτούς τομείς. Στις ερωτήσεις μας απάντησαν ο Σπύρος Δευτεραίος, Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος και ο Δημήτρης Σακελλαρίου, Ιατρικός Υπεύθυνος των τμημάτων Υπογονιμότητας και Καρδιομεταβολικών & Ενδοκρινολογικών παθήσεων και Διευθυντής του Προγράμματος Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Ασθενών.

Πώς θα αποτυπώνατε το προφίλ της Merck ως μιας από τις παλαιότερες βιοφαρμακευτικές εταιρείες;

Σπύρος Δευτεραίος: H Merck είναι μία πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, με περισσότερα από 52 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και πάνω από 354 έτη δράσης παγκοσμίως. Εστιάζουμε στην αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών απ’ όπου και αν προέρχονται. Έχουμε επενδύσει στην αποκωδικοποίηση της βιολογίας του ανθρώπου για να μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη θεραπεία στον σωστό ασθενή την κατάλληλη χρονική στιγμή, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα της φροντίδας. Με όχημα την επιστήμη, η εταιρεία παραμένει πιστή στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών, σε όλες τις θεραπευτικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Στην Ελλάδα, η Merck είναι περισσότερο από ποτέ αφοσιωμένη στην προσπάθειά της να συνεχίσει να βελτιώνει τις ζωές των ασθενών, διαθέτοντας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας νέα, πρωτοποριακά φάρμακα και διευρύνοντας  το υπάρχον χαρτοφυλάκιό της

Ένας τομέας στον οποίο η Merck έχει μακρά παράδοση είναι η Νευρολογία/ ανοσολογία, σωστά;

Σπύρος Δευτεραίος: Σωστά. Η Merck διαθέτει μακρά παράδοση στον τομέα της νευρολογίας και της ανοσολογίας, με σημαντική εμπειρία στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης και, όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα, στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ). Εκτός από τη δέσμευσή της για τη θεραπεία ασθενών με ΠΣ, η Merck ερευνά επίσης καινοτόμα μόρια, στοχεύοντας στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, όπως ενδεικτικά για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) και τη μυοσίτιδα. Διευκρινίζω ότι επί του παρόντος τα παραπάνω μόρια βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής έρευνας και η εταιρεία δεν παρέχει καμία εγγύηση ούτε δεσμεύεται για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και αν αυτά θα οδηγήσουν στην έγκριση νέων φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση.

Ειδικότερα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ποιες εξελίξεις υπάρχουν για την αντιμετώπισή της;

Σπύρος Δευτεραίος: Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία χρόνια αυτοάνοση εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Είναι η πλέον συχνή νευρολογική νόσος που προκαλεί αναπηρία σε νεαρούς ενήλικες, κυρίως στις ηλικίες 20-40, με μεγαλύτερη επίπτωση στον γυναικείο πληθυσμό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα άλμα στις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δισκία κλαδριβίνης. Πρόκειται για μια θεραπεία με έναν καινοτόμο μηχανισμό δράσης, η οποία στοχεύει στην παροδική μείωση των λεμφοκυττάρων, σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ΠΣ υψηλής ενεργότητας. Με ένα προφίλ υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, καθώς και ένα ευέλικτο δοσολογικό σχήμα, η θεραπεία μπορεί να ελέγξει τη νόσο σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, έως και 4 χρόνια. Βέβαια, δε σταματάμε εκεί. Αφουγκραζόμαστε τις ακάλυπτες ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών και στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των διαθέσιμων και των υπό έρευνα θεραπειών μας με καινούργια δεδομένα.

Τι είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα; Αποτελούν απειλή για την κοινωνία ;

Δημήτρης Σακελλαρίου: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα νόσων, που αφορούν την καρδιά και/ή τα αιμοφόρα αγγεία. Σε αυτές τις νόσους ανήκουν η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ έως το 2030, οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 20.000.000 ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πού επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Merck σε αυτήν τη θεραπευτική κατηγορία;

Δημήτρης Σακελλαρίου: Η Merck επικεντρώνεται στη θεραπεία της Υπέρτασης, της Στεφανιαίας Νόσου και της Καρδιακής Ανεπάρκειας όπου θεμελιώδη θέση κατέχουν οι β αναστολείς. Οι β αναστολείς είναι μια ετερογενής κατηγορία - δεν έχουν όλα τα μόρια τις ίδιες ιδιότητες. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η βισοπρολόλη, ένας β1 εκλεκτικός αναστολέας, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει το θεραπευτικό της αποτέλεσμα ελαχιστοποιώντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Η βισοπρολόλη έχει ένα ευνοϊκό φαρμακοκινητικό προφίλ επιτρέποντας τη χρήση της στην πλειονότητα των ασθενών, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία. Ως προς το δοσολογικό σχήμα, λαμβάνεται 1 φορά την ημέρα προσφέροντας έτσι 24ωρη προστασία. Η βισοπρολόλη είναι ο μόνος β1 εκλεκτικός αναστολέας που έχει ένδειξη και συστήνεται από τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Στεφανιαία Νόσο, την Αρτηριακή Υπέρταση και την Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας