Το άγχος και το στρες είναι καθημερινοί σύντροφοι για τον περισσότερο κόσμο, και επηρεάζουν τη ζωή μας με πολλούς και δυσάρεστους τρόπους. Από τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας, μέχρι και τους σωματικούς πόνους, δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούμε να συσχετίσουμε με το άγχος. Και ο ύπνος συνήθως είναι από τους πρώτους "πυλώνες" της υγείας μας που θα αρχίσουν να υποφέρουν, γεγονός που μπορεί να αποφέρει σοβαρές διαταραχές στην ανθρώπινη υγεία.

Ποια είναι η σχέση ύπνου και άγχους;

Στην ουσία, το άγχος δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στην ποιότητα του ύπνου μας: Όσο πιο αγχωμένοι είμαστε, τόσο χειρότερα (και λιγότερο) θα κοιμηθούμε. Έπειτα, όσο χειρότερα κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο στρες. Τα επίπεδα ενέργειάς μας πέφτουν και δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Ο μεταβολισμός μας αρχίζει να υπολειτουργεί και το σώμα μας "ζητά" όλο και περισσότερα καύσιμα - συνήθως με τη μορφή γλυκών και πρόχειρου φαγητού με πολλές θερμίδες.

Πώς θα βελτιώσω τον ύπνο μου;

Ευτυχώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το να αποκτήσουμε μια καλή ποιότητα ύπνου είναι στο χέρι μας. Υπάρχει μια σειρά από αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή και αρκετοί σύμμαχοι που μπορούμε να "επιστρατεύσουμε" για να το πετύχουμε αυτό.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα βοηθήσουν τον ύπνο

Η δημιουργία μιας ρουτίνας γύρω από τον ύπνο είναι αναγκαία. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα ίδιες ώρες (ναι, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα) και σύντομα το σώμα σας θα προσαρμόσει το εσωτερικό του ρολόι στα νέα δεδομένα. Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν "μπερδεύει" τον εγκέφαλό μας. Το να βλέπουμε βίντεο πριν τον ύπνο είναι επίσης αρκετά σίγουρος τρόπος να υπερφορτώσουμε το μυαλό μας με πληροφορίες την πιο λάθος στιγμή. Η τακτική γυμναστική θα βοηθήσει επίσης να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ, αλλά και στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και της διάθεσής μας.

Αλλαγές στη διατροφή που θα βοηθήσουν τον ύπνο

Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όχι πολλά κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη θα μας βοηθήσει σε αρχικό επίπεδο να αισθανόμαστε καλύτερα, να είμαστε πιο υγιείς και να έχουμε πιο σταθερή παροχή ενέργειας για τον οργανισμό. Το να μην παραλείπουμε γεύματα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε το μεγάλο βραδινό φαγητό που θα μας δημιουργήσει φούσκωμα στην κοιλιά και πιθανότατα δεν θα επιτρέψει στο σώμα μας να κοιμηθεί επαρκώς και ποιοτικά.

Τι άλλες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας;

Το να κόψουμε ορισμένες κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι πολύ καλό βήμα. Στην ουσία μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις ανθυγιεινές ρουτίνες με κάτι διαφορετικό - από το να διαβάσουμε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο μέχρι να πίνουμε ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που μας έρχεται η επιθυμία να καπνίσουμε. Ένας σύμμαχός μας στον αγώνα για καλύτερο ύπνο είναι το έλαιο CBD. Το Night Time σκεύασμα της Tikun με έλαιο κάνναβης και γεύση εσπεριδοειδών μπορεί να προάγει την ισορροπία και τη χαλάρωση και να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και των διαταραχών του ύπνου. Το συγκεκριμένο σκεύασμα περιέχει κανναβιδιόλη (CBD) και καναβινόλη (CBN).

Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μια απολύτως φυσική και νόμιμη ουσία που εξάγεται από το φυτό της κάνναβης και είναι αναγνωρισμένη από την ιατρική κοινότητα για τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό και ειδικά σε ζητήματα διαχείρισης του άγχους. Επιπρόσθετα, η καναβινόλη (CBN) ειναι και αυτή μια ουσία που προέρχεται απο το φυτό της κάνναβης και συμβάλλει στη βελτίωση των διαταραχών του ύπνου.Τα προϊόντα CBD της Tikun διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο καλός ύπνος είναι θέμα υγείας και δεν πρέπει να αφήνουμε το άγχος να τον επηρεάζει. Η διαχείριση του καθημερινού στρες είναι στο χέρι μας και - ευτυχώς - υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ρυθμίσουμε την σχέση αυτών των δύο, και την δική μας σχέση με τον ύπνο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου