Αυγά

Τα αυγά έχουν πολλή πρωτεΐνη και άλλες ωφέλιμες ουσίες. Όμως τι συμβαίνει με τη χοληστερόλη; Ένα αυγό έχει περίπου 200 mg. Παρόλα αυτά, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικοίύ. Ένα αυγό την ημέρα, μάλλον είναι αποδεκτό. Προσέξτε την ποσότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών που καταναλώνετε, καθώς αυτά αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Καφές

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να αρχίζουν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ. Δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιοπάθειας (έρευνες δείχνουν όμως ότι ο αφιλτράριστος καφές μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη).

Θα μπορούσε ακόμα και να έχει οφέλη, όπως τη μείωση της όρεξης και ορισμένων νόσων όπως Πάρκινσον και χολολιθίαση. Εως 5 φλιτζάνια είναι αποδεκτά σε ημερήσια βιάση, αν δεν σας ενοχλεί η καφεΐνη, δεν είστε έγκυος και δεν τον φορτώνετε με κρέμα, σιρόπι ή ζάχαρη.

Σοκολάτα

Είναι καλή αυτή η καραμέλα σοκολάτας γάλακτος για εσάς; Όχι. Όμως, η σκούρα σοκολάτα είναι λίγο καλύτερη καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς, στον διαβήτη, στην εγκεφαλική λειτουργία κλπ. Σιγουρευτείτε όταν διαβάζετε την ετικέτα. Τα οφέλη δεν ισχύουν αν η σοκολάτα δεν περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει την υγιεινή για την καρδιά ρεσβερατρόλη. Επίσης, τα σταφύλια ,τα μήλα και άλλα φρούτα. Όμως, η ποσότητα ρεσβερατρόλης που λαμβάνετε από την περιστασιακή ή καθημερινή κατανάλωση κρασιού δεν είναι αρκετή για να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία. Μπορείτε να πίνετε με μέτρο, αν σας αρέσει το κρασί, αλλά αν δεν το κάνετε δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε. Να θυμάστε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι υγιεινή.

Κόκκινο κρέας

Μια μικρή μπριζόλα έχει περισσότερα από 40 γρ. πρωτεΐνη και ουσίες όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη B12.

Περιέχει και κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόκκινο κρέας συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και ορισμένα είδη καρκίνου.

Το επεξεργασμένο κρέας, όπως λουκάνικα και μπέικον, είναι ανθυγιεινό. Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε περίπου 340-510 γρ. την εβδομάδα. Επιλέξτε πιο άπαχες κοπές και αποφύγετε τις επεξεργασμένες εκδοχές.

Ψωμί

Το ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να είναι καλή πηγή θρεπτικών ουσιών και φυτικών ινών. Επίσης τα δημητριακά ολικής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου, διαβήτη κ.α. Όμως, τα περισσότερα συσκευασμένα δεν έχουν μεγάλη ποσότητα.

Ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον τα μισά δημητριακά που καταναλώνετε να είναι ολικής άλεσης.

Σαλάτα

Είναι καλύτερο να επιλέγετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά αντί για iceberg.

Αποφύγετε τα κροτούν. Περιχύστε τη σαλάτα με ξίδι (ή χυμό λεμονιού) και ελαιόλαδο αντί για κρεμώδες dressing.

Πατάτες

Δεν μοιάζουν υγιεινή τροφή, αλλά είναι καλή πηγή χαμηλών λιπαρών ενέργειας από υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και c, καθώς και καλίου.

Επίσης η φλούδα είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι γλυκοπατάτες είναι ακόμα καλύτερες, με 1,5 φορά περισσότερη την καθημερινή τιμή βιταμίνης Α. Προσέξτε πώς τις μαγειρεύετε και τι βάζετε πάνω τους. Μια ψητή ή βραστή πατάτα είναι καλύτερη από τις τηγανιτές.

Μπάρες πρωτεΐνης

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών. Προσέξτε όμως την πρόσθετη ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά. Επεξεργασμένες και συσκευασμέναες τροφές, γενικά δεν είναι το ίδιο καλές με την τροφή ολόκληρη. Αν τρώτε κυρίως καλά, είναι πιθανό να μη χρειάζστε επιπλέον πρωτεΐνη. Διαβάστε την ετικέτα για να αποφασίσετε αν η μπάρα είναι πράγματι υγιεινή. Αν δεν είστε σίγουροι, δοκιμάστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς αντί για αυτήν.

Xυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκάλι έχει πολλή βιταμίνη C και κάλιο, ενώ ορισμένοι χυμοί έχουν επίσης πρόσθετο ασβέστιο. Όμως, οι φρουτοχυμοί μπορούν να έχουν τόση ζάχαρη όση και τα αναψυκτικά. Είναι αποδεκτό να τα πίνετε με μέτρο. Όμως είναι ακόμα καλύτερο να καταναλώνετε ολόκληρο το φρούτο, που έχει τις φυτικές ίνες που λείπουν από τον χυμό. Προτιμήστε λοιπόν ένα πορτοκάλι ή φτιάξτε ένα smoothie με πορτοκάλι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]