Σίγουρα έχετε δει άτομα που ετοιμάζονται για τρέξιμο ή στο γυμναστήριο, να τεντώνουν τα πόδια τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό είναι σημαντικό για να έχουμε μια καλή προπόνηση, με κυριότερο το ότι ένα καλό τέντωμα μειώνει τις πιθανότητες να τραυματιστούμε όσο γυμναζόμαστε. Μακροπρόθεσμα, οι τακτικές διατάσεις θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη ευλυγισία, λιγότερα πιασίματα και αυξημένη αντοχή στον πόνο.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι διατάσεων.

Στατικές διατάσεις: Είναι η πιο κοινή μορφή. Γίνεται με την επέκταση του μυός όσο πιο άνετα μπορείτε και κρατώντας το τέντωμα μέχρι και 30 δευτερόλεπτα

Δυναμικές διατάσεις. Περιλαμβάνουν συνεχή κίνηση που μιμείται ένα μέρος της προπόνησης που θα κάνουμε.

Ενεργό μεμονωμένο τέντωμα: Είναι όταν τεντώνετε ένα συγκεκριμένο σημείο για 1-2 δευτερόλεπτα τη φορά, με κάθε φορά να προσπαθείτε να αυξήσετε το εύρος της διάτασης. 

Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση: Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου αφρού. Ακουμπάτε τον μυ που θέλετε να χαλαρώσετε και στη συνέχεια κυλάτε αργά μπρος-πίσω πάνω από τον κύλινδρο, κάτι που βοηθά στην ανακούφιση της έντασης και βελτιώνει την ευλυγισία της περιοχής.

Πώς να τεντωθείτε

Μύες γάμπας: Μετακινήστε το βάρος σας προς τα εμπρός ενώ βάζετε το ένα πόδι μπροστά. Κρατήστε την πίσω φτέρνα σας στο πάτωμα.

Μύες των μηρών: Βάλτε τα πόδια σας μπροστά σας ενώ κάθεστε στο πάτωμα. Γείρτε αργά και απαλά προς τα εμπρός ενώ κρατάτε την πλάτη σας σχετικά ίσια.

Τετρακέφαλοι: Ενώ στέκεστε όρθιοι, κρατηθείτε από κάτι σταθερό, όπως μια καρέκλα, για ισορροπία με το δεξί σας χέρι. Λυγίστε το δεξί σας πόδι προς τα πάνω και πιάστε τον αστράγαλό σας με το αριστερό σας χέρι.

Κάντε διατάσεις 3-4 φορές την εβδομάδα. Προσπαθήστε να κρατάτε κάθε τέντωμα για 10-30 δευτερόλεπτα, και να επαναλαμβάνετε κάθε μεμονωμένη διάταση δύο έως τέσσερις φορές. Κάντε διατάσεις όταν οι μύες είναι ζεστοί, όχι κρύοι. Μπορείτε να ζεστάνετε τους μύες σας κάνοντας 5 έως 10 λεπτά ελαφριάς αερόβιας δραστηριότητας, όπως περπάτημα, ή ακόμα και κάνοντας ένα ζεστό ντους ή μπάνιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών