Ερευνητές του Indian Institute of Technology Kharagpur, διαπίστωσαν οτι αυξημένος καρδιακός παλμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με πολύ αποφραγμένες καρωτίδες. Για τους υγιείς και όσους έχουν ελαφρώς αποφραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ωφέλιμη για τη διατήρηση υγιούς ροής αίματος.

Η στένωση των καρωτίδων είναι επικίνδυνη γιατί περιορίζει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Χωρίς το απαραίτητο αίμα υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και ο ασθενής μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό.

Σε υγιείς ανθρώπους, αυξημένος καρδιακός παλμός αυξάνει και σταθεροποιεί τη δύναμη του αίματος στα τοιχώματα των αγγείων μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης. Αλλά για όσους ήδη έχουν στένωση, μπορεί ενδεχομένως να μην είναι τόσο ωφέλιμος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης της ροής αίματος στις καρωτίδες σε 3 στάδια στένωσης. Χωρίς απόφραξη, με ελαφρά απόφραξη 30% και με μέτρια 50%.

Συνέκριναν την επίδραση καρδιακού παλμού 140 χτύπων το λεπτό λόγω άσκησης με  67 και 100 παλμούς το λεπτά, σε χαλάρωση.

Στους υγιείς και σε ελαφρά περιστατικά, η κατάσταση άσκησης βελτίωνε την υγεία της καρωτίδας.

Όμως, τα αποτελέσματα για μέτρια στένωση ήταν ανησυχητικά.

Ο Somnath Roy δήλωσε ότι η έντονη άσκηση δείχνει αρνητική επίδραση σε ασθενείς με μέτρια ή υψηλότερα επίπεδα στένωσης. Αυξάνει ουσιαστικά διατμητική τάση στη ζώνη στένωσης, που μπορεί να οδηγήσει τη στένωση σε ρήξη. Αυτή η διαρρηγμένη πλάκα μπορεί τότε να φτάσει στον εγκέφαλο και στην παροχή αίματος προκαλώντας ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Επιπλέον, ο αυξημένος παλμός μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα δημιουργίας και άλλης στένωσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids.

Πηγές:
Physics of Fluids

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου