Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της νοητικής εξασθένησης τον γηράσκοντα εγκέφαλο. Ομως ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να ακυρώσει αυτά τα οφέλη.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ήταν πιο ενεργοί αλλά κοιμόνταν λιγότερο από 6 ώρες κατά μέσον όρο, είχαν ταχύτερη νοητική εξασθένηση.

Μετά από 10 χρόνια, η νοητική τους λειτουργία ήταν ισοδύναμη με αυτή των πιο αδρανών συνομηλίκων τους.

Η  Dr. Mikaela Bloomberg, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι επαρκής ύπνος ενδεχομένως μπορεί να απαιτείται ώστε να έχει κάποιος τα πλήρη νοητικά οφέλη της άσκησης. Δείχνει  πόσο σημαντικό είναι να συνδυάζουμε τον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τη νοητική υγεία.

Η έρευνα περιέλαβε 8.950 ανθρώπους στη Βρετανία ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Στην πρώτη ήταν όσοι κοιμόνταν λιγότερο από 6 ώρες κάθε νύχτα. Στη δεύτερη όσοι κοιμόνταν 6-8 ώρες και στην τρίτη όσοι ξεπερνούσαν τις 8 ώρες.

Ο καθένας ανήκε επίσης σε μια από 2 ομάδες- περισσότερη δραστηριότητα και λιγότερη.

Για να αξιολογήσουν τη νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τους ζήτησαν να θυμηθούν μια λίστα με 10 λέξεις αμέσως και μετά από καθυστέρηση.

Επίσης, υποβλήθηκαν σε τεστ στο οποίο έπρεπε να ονομάσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν σε ένα λεπτό.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι 6-8 ώρες ύπνου τη νύχτα και υψηλότερα επίπεδα σωματικής  δραστηριότητας συνδέονταν με καλύτερη νοητική λειτουργία.

Οι πιο δραστήριοι, επίσης είχαν καλύτερη νοητική λειτουργία άσχετα από το πόσο κοιμόνταν όταν άρχισε η έρευνα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό άλλαζε στη δεκαετή περίοδο μελέτης και όσοι κοιμόνταν λιγότερο από 6 ώρες είχαν ταχύτερη εξασθένηση.

Η εξασθένηση ίσχυε σε ανθρώπους 50 και 60 ετών αλλά οι 70 και άνω διατηρούσαν τα ψυχικά οφέλη της άσκησης ακόμα και με λιγότερο ύπνο.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τη διάρκεια του ύπνου τους και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Healthy Longevity.

Πηγές:
The Lancet Healthy Longevity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη