Τα βλαστoκύτταρα του αιμοποιητικού συστήματος βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο σύνθετων θεραπευτικών επιλογών. Στην περίπτωση που περιέχουν απειλητικά για τη ζωή κύτταρα, αντικαθίστανται από κύτταρα δότη στο πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών.

Οι προσεγγίσεις γονιδιακής θεραπείας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση ελαττωματικών γονιδίων στα βλαστοκύτταρα. Τώρα, η μεταφορά mRNA δείχνει να είναι μια άλλη επιλογή για τη διόρθωση προβλημάτων στα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα.

Τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα (HSC) στο μυελό των οστών έχουν δύο θεμελιώδεις ιδιότητες. Κατά πρώτον, είναι σε θέση να ανανεώνονται και έτσι να διατηρούν σε μεγάλο βαθμό σταθερή τη δεξαμενή αυτών των κυττάρων. 

Κατά δεύτερον, διαφοροποιούνται σε πολλά διαφορετικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα και εξασφαλίζουν την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό, τον έλεγχο της πήξης του αίματος και τις ποικίλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λόγω αυτού του εκτεταμένου φάσματος λειτουργιών που εξαρτώνται από αυτά τα κύτταρα, μπορεί να προκύψουν σημαντικά προβλήματα εάν κάτι δεν πάει καλά με αυτά.

Οι αναγκαίες διορθώσεις αφενός είναι καθιερωμένες. Από την άλλη, είναι πολύπλοκες και ενίοτε συνδέονται με μεγάλο άγχος για τους ενδιαφερόμενους ασθενείς. Κατά κανόνα, η υπάρχουσα, ελαττωματική δεξαμενή βλαστοκυττάρων πρέπει να καταστραφεί και να αντικατασταθεί από ένα μη τροποποιημένο ή ένα τροποποιημένο με γονιδιακή θεραπεία μόσχευμα από δότη.

Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια, Laura Breda, του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας, παρουσιάζουν σε μια εργασία που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science" έναν κομψό τρόπο για να διορθώσουν αφενός τη λειτουργία ενός ελαττωματικού γονιδίου και αφετέρου να καταστρέψουν μια δεξαμενή βλαστΟκυττάρων, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα δραστικά μέτρα της ραδιο/χημειοθεραπείας υψηλών δόσεων.

Κατάφεραν λοιπόν να εισάγουν μόρια mRNA συσκευασμένα σε νανοσωματίδια λιπιδίων απευθείας στα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών. Προκειμένου να στοχεύσουν τα κύτταρα της δεξαμενής αιμοποιητικών βλαστoκυττάρων όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές τροποποίησαν τα λιπιδικά νανοσωματίδια με ένα αντίσωμα κατά του CD117.

Nα σημειωθεί ότι το CD117 είναι πανομοιότυπο με την κινάση τυροσίνης KIT, γνωστή και ως υποδοχέας του παράγοντα των βλαστοκυττάρων. Αυτή εκφράζεται στην επιφάνεια των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων και από ορισμένα αιμοποιητικά προγονικά κύτταρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου