Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από την επένδυση του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι ένας μυώδης σωλήνας που συνδέει το λαιμό με το στομάχι. Όταν αναπτύσσεται ο καρκίνος, εμφανίζεται συνήθως στο εσωτερικό στρώμα του οισοφάγου και στη συνέχεια εξαπλώνεται προς τα έξω.

Ο καρκίνος του οισοφάγου συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο στα τελευταία στάδια. Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατάποση, εμετό και πόνο στο στήθος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους.

Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματά του.

Πρόβλημα στην κατάποση

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου είναι η δυσκολία στην κατάποση. Δυστυχώς, συμπτώματα όπως αυτό δεν ξεκινούν παρά στα τελευταία στάδια της νόσου. Καθώς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται στον οισοφάγο, σχηματίζουν μια μάζα κυττάρων που ονομάζεται όγκος. Όταν ο όγκος μεγαλώσει, μπορεί να αρχίσει να προκαλεί προβλήματα με το φαγητό και την κατάποση. Στην αρχή, μπορεί να αισθάνεστε ότι το φαγητό κολλάει στο λαιμό σας όταν τρώτε. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι προσπαθείτε να το αντισταθμίσετε παίρνοντας μικρότερες μπουκιές φαγητού ή πίνοντας νερό μετά από κάθε μπουκιά. Εξαιτίας αυτού, το στόμα σας μπορεί να αρχίσει να παράγει περισσότερο σάλιο.

Εμετός

Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε εμετό. Όταν η τροφή κολλάει στον οισοφάγο σας, το σώμα μπορεί να κάνει εμετό για να το αφαιρέσει. Είναι σύνηθες για τα άτομα με καρκίνο του οισοφάγου να χάνουν βάρος χωρίς να το προσπαθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή καταλήγουν να τρώνε λιγότερο λόγω δυσκολίας στην κατάποση. Ο εμετός μετά τα γεύματα συμβάλλει επίσης στην απώλεια βάρους.

Πόνος στο στήθος

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του οισοφάγου παρατηρούν μια αίσθηση πόνου ή καψίματος στο στήθος τους. Αυτό το αίσθημα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης, συνεπώς πολύς κόσμος άνθρωποι το αγνοεί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων με συμπτώματα καούρας έχουν απλώς καούρα. Ο καρκίνος του οισοφάγου προκαλεί πόνο στο στήθος όταν ο όγκος μεγαλώνει αρκετά ώστε να εμποδίζει την τροφή. Καθώς τρώτε, μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή πόνο καθώς το φαγητό προσπαθεί να περάσει γύρω από τον όγκο.

Αιμορραγία

Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον οισοφάγο. Όταν συμβεί αυτό, το αίμα ταξιδεύει μέσω του πεπτικού σας συστήματος και κάνει τα κόπρανά σας να φαίνονται μαύρα. Με την πάροδο του χρόνου, η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Επειδή ο καρκίνος του οισοφάγου δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις τα εμφανίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ογκολόγο.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Προβλήματα στην αναπνοή
  • Εμετός μετά τα γεύματα
  • Απροσδόκητη απώλεια βάρους
  • Πόνος στο στήθος
  • Μαύρα κόπρανα
  • Πολύ έντονη κούραση

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγξετε τα συμπτώματά σας αν έχετε γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου, συμπεριλαμβανομένων:

  • Ηλικία άνω των 55
  • Κάπνισμα
  • Συχνή ή υπερβολική χρήση αλκοόλ
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ιστορικό καρκίνου
  • Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα
  • Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε