Δεν είναι καθόλου άγνωστο ότι η συναισθηματική στήριξη κατά τη μάχη με τον καρκίνο μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία του ασθενούς, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία της θεραπείας. Ο ρόλος που παίζουν τα αγαπημένα πρόσωπα σε αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικός, όσο στέκονται σαν βράχος δίπλα στον ασθενή. Είναι ένας ρόλος δύσκολος, αλλά αναγκαίος. Ο καρκίνος λένε πως "χτυπάει" ολόκληρο το σπίτι και όχι μόνο τον ασθενή, άλλωστε.

Η ογκολογική θεραπεία, επίσης, μπορεί να έχει πολύ σοβαρά δερματικά προβλήματα ως συνέπεια της χρήσης ισχυρών φαρμάκων. Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται μέχρι και στο 80% των ασθενών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν τόσο έντονα που οι ασθενείς να επιβραδύνουν ή και να διακόψουν τη θεραπεία τους. Υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά με αυτή την επίπτωση της θεραπείας κατά του καρκίνου: Η παρουσία αγαπημένων ανθρώπων και η καλή, σταθερή φροντίδα του δέρματος.

Τόσο ένα άγγιγμα και μια υποστηρικτική αγκαλιά, όσο και η κατάλληλη περιποίηση μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στη διάθεση. Η La Roche-Posay δημιούργησε την νέα ιστοσελίδα cancer-support.com με στόχο την ενημέρωση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών μέσα από τις ενότητες της φροντίδας του δέρματος, της ψυχικής ευεξίας, της διαχείρισης του πόνου και της κόπωσης, και της υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, αφιερώνοντας λίγα λεπτά στο cancer-support.com βοηθάτε τη La Roche-Posay να προσφέρει 10.000€ στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», για τη στήριξη άπορων ογκολογικών ασθενών, ολοκληρώνοντας ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης. 

Φροντίστε το δέρμα σας

Η περιποίηση της επιδερμίδας δεν είναι μόνο αναγκαιότητα όσο καταπολεμάτε τον καρκίνο, για να ανακουφιστείτε από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της θεραπείας. Είναι και ένας τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα φροντίζοντας τον εαυτό σας, να ανεβάσετε την ψυχολογία σας. Συνεπώς μην παραμελείτε τον καθαρισμό του προσώπου σας και αξιοποιήστε τα κατάλληλα προϊόντα που ενδείκνυνται για αυτή τη δύσκολη περίοδο.

*Η επούλωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα σκληρή για τον καταπονημένο οργανισμό και οι τομές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέθλουν. Η επιδερμίδα μπορεί επίσης να μείνει πολύ ξηρή και ερεθισμένη μετά από την ακτινοθεραπεία. Ένα προϊόν όπως η αναπλαστική κρέμα Cicaplast Baume B5+  μπορεί να βοηθήσει με την ταχύτερη επούλωση και αποκατάσταση της λειτουργίας φραγμού του δέρματος, μέσω της πανθενόλης, του χαλκού, του ψευδαργύρου και του μαγγανίου.

 

*Σε περιπτώσεις πολύ έντονου κνησμού και συχνών υποτροπών των δερματικών σας προβλημάτων, ένα προϊόν όπως το Lipikar Baume AP+M θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα, και επίσης να αποκαταστήσετε τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Η σύνθεσή του από Aqua Posae Filiformis επαναφέρει την ισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος, έναν πολύ ισχυρό "μαχητή" του ανοσοποιητικού μας, ενώ το βούτυρο καριτέ ενυδατώνει σε βάθος.

 

*Η προστασία από τον ήλιο γίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς η ογκολογική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο φως και περισσότερες βλάβες στο δέρμα. Για αυτό συνιστάται η χρήση ενός ιδιαίτερα ισχυρού αντηλιακού, όπως το Anthelios 100KA+MED, που προσφέρει πολύ ευρύ φάσμα ηλιοπροστασίας για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.

Η περιποίηση δεν είναι προνόμιο. Είναι ένας ακόμα τρόπος να μαζεύουμε τις δυνάμεις μας και να νιώθουμε καλύτερα. Και στις πολύ δύσκολες περιόδους όπως η θεραπεία για τον καρκίνο, ακόμα και τα μικρά, καθημερινά πράγματα μπορούν να μας δώσουν πολλή δύναμη. Και αν κάποιος κοντινός μας άνθρωπος βρίσκεται σε αυτή την διαδικασία, ήρθε η ώρα να γίνουμε και εμείς η δύναμή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου