Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κόσμο που αποφεύγει τη γυμναστική να είναι η δέσμευση. Και δεν το λέμε για να κατηγορήσουμε, η δέσμευση στη γυμναστική όντως δεν είναι εύκολο πράγμα. Ειδικά στις μέρες μας, αν κρίνουμε από το πώς έχει αλλάξει το ίντερνετ τον τρόπο σκέψης μας, το φάσμα της προσοχής μας και την ανυπομονησία μας (επειδή, αλήθεια, στο ίντερνετ μπορούν να είναι όλα στα χέρια σου με τρεις κινήσεις), το να πρέπει να περιμένουμε για τους καρπούς των κόπων μας ακούγεται δύσκολο.

Και, ξανά, όλο αυτό μπορεί να ακούγεται άσχημο αλλά δεν το λέμε για να κρίνουμε. Και εμείς όταν σταματάμε το γυμναστήριο για τον οποιονδήποτε λόγο, μετά είναι ακόμα πιο δύσκολο να το αρχίσουμε ξανά. Και ας μην πιάσουμε τα του κύκλου των ενοχών και των "πάλι δεν έκανες προπόνηση;". Οπότε ας δούμε το θέμα θετικά.

Γιατί να μην μπορεί η γυμναστική να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το ανυπόμονο πνεύμα των καιρών; Δοκιμάζοντας να βάλουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για την πρόοδό μας και αφιερώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται σε αυτό το μικρό "πρότζεκτ" (την υγεία μας, αλλά ας το πούμε πρότζεκτ), ίσως αυτό που πραγματικά θα μάθουμε είναι ότι η υπομονή ίσως να μην είναι τόσο βάναυσο συναίσθημα όσο η καθημερινή ένταση μας έχει κάνει να πιστεύουμε.

Αυτοί είναι μερικοί καλοί στόχοι για το ξεκίνημα, που δεν θα σας εξαντλήσουν προτού προλάβετε να δείτε την παραμικρή πρόοδο. Αντιθέτως, θα σας κάνουν να νιώσετε σε αληθινό χρόνο τις αντοχές σας να αυξάνονται όσο κάνετε σταθερά βήματα.

  • Δοκιμάστε διαφορετικές ασκήσεις ανά εβδομάδα, ή διαφορετικά προγράμματα αν έχετε την ευκαιρία, για να βρείτε κάποιο που πραγματικά σας αρέσει. Αν δεν ξέρετε με σιγουριά τι γυμναστική θέλετε να κάνετε, το να αποφασίσετε από την αρχή μπορεί να είναι η απόφαση-κλειδί που θα σας βοηθήσει να μην τα παρατήσετε. Οπότε δεν πειράζει να πάρετε λίγο καιρό για να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα
  • Βάλτε στόχο να έχετε κάνει γυμναστική 12 ημέρες σε έναν μήνα. Αυτό μεταφράζεται σε 3 προπονήσεις την εβδομάδα, που είναι ιδανικός αριθμός για να έχετε την μέγιστη περίοδο ξεκούρασης ανάμεσά τους.
  • Παράλληλα, βάλτε και σαν κανονικότατο στόχο 8 μέρες τον μήνα (δηλαδή 2 την εβδομάδα) να μην κάνετε απολύτως τίποτα από άσκηση και να αφήνετε το σώμα σας να ξεκουράζεται.
  • Βάλτε στόχο μέσα σε 6 εβδομάδες να καταφέρετε να τρέξετε μονομιάς 1,5 χιλιόμετρο. Ακούγεται πολύ, αλλά αν δείτε σε αρχικό στάδιο πόση απόσταση είναι και μετά ξεκινήσετε να το "σπάτε" σε μικρά κομμάτια που θα δοκιμάζετε να αυξάνετε σταδιακά... οι 6 εβδομάδες ακούγονται αρκετός καιρός για να το πετύχετε. Και, προφανώς, δεν μιλάμε για σπριντ.
  • Κατεβάστε μια εφαρμογή που μετρά τα βήματα στο κινητό σας και βάλτε στόχο μέσα στο επόμενο δίμηνο να φτάνετε κατά μέσο όρο τα 10.000 βήματα την ημέρα. Είναι (θεωρητικά) ο ιδανικός αριθμός, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάζετε επιπλέον περπάτημα μέσα στην ημέρα σας με την κάθε ευκαιρία.
  • Κάντε διατάσεις κάθε μέρα. Ιδανικά, αφιερώστε δέκα λεπτά από το πρωινό σας για να κάνετε ασκήσεις που θα τεντώσουν και θα προετοιμάσουν το σώμα σας για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει μέσα στην ημέρα.
  • Ξεκινήστε να κάνετε σανίδα. Προσπαθήστε μέσα σε έναν μήνα να φτάσετε στα 30 δευτερόλεπτα. Η σανίδα είναι μια άσκηση που αυξάνει την δύναμη του κορμού σας.
  • Καμία προπόνηση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς νερό. Βάλτε υπενθύμιση στον εαυτό σας να πίνει ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν και μετά την προπόνηση, και στοχεύστε σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα νερού που πίνετε σε καθημερινή βάση. Η ιδανική ποσότητα νερού αλλάζει ανάλογα με το άτομο, αλλά 2-3 λίτρα ημερησίως φαίνεται να είναι αρκετά καλός κανόνας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε