Έχετε πολλές επιλογές όταν αγοράζετε γάλα, από την παραδοσιακή, αγελαδινή μορφή του μέχρι τις φυτικές εναλλακτικές που έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια που ο κόσμος ακολουθεί πιο συχνά χορτοφαγικές δίαιτες. Πώς συγκρίνονται όμως αυτές οι επιλογές όσον αφορά τη διατροφική τους αξία;

Αν ψάχνετε για ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας είναι οι καλύτερες επιλογές. Αν θέλετε κάτι με λιγότερες θερμίδες που δεν χρειάζεται να καλύψει τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη, ένα φυτικό προϊόν μπορεί να είναι πιο σωστό.

Ας τα πιάσουμε με τη σειρά.

Αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α, Β2 (ριβοφλαβίνη), Β12 και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, πολύ περισσότερο από τα περισσότερα φυτικά γάλατα. Το αγελαδινό γάλα είναι επίσης πηγή κορεσμένων λιπαρών, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ή να αγοράζετε άπαχες επιλογές. Ένα παιδί που σταμάτησε πρόσφατα το μητρικό γάλα πρέπει να πίνει πλήρες γάλα, επειδή τα παιδιά χρειάζονται τα λιπαρά για να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους και τις επιπλέον θερμίδες στη διατροφή τους.

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας, ξεχωρίζει από τις άλλες φυτικές επιλογές για την πρωτεΐνη του που είναι συγκρίσιμη με το αγελαδινό και εμπλουτίζεται συνήθως με ασβέστιο και βιταμίνη D. Για οποιοδήποτε γάλα φυτικής προέλευσης, είναι σημαντικό να ελέγχετε τη συσκευασία και την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι περιέχει επαρκείς ποσότητες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Επιλέξτε γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό και το γάλα σόγιας, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι έχει λίγες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Παρ' όλα αυτά περιέχει βιταμίνη Ε και μικρές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά. Μερικά γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D. Τέλος, μπορεί να είναι το σωστό γάλα για κάποιον με χρόνια νεφρική νόσο που πρέπει να αποφεύγει τις υψηλές ποσότητες καλίου και φωσφόρου που βρίσκονται στη σόγια, τη βρώμη και το αγελαδινό γάλα.

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη από το γάλα αμυγδάλου, αλλά όχι τόσο όσο το γάλα σόγιας ή αγελάδας. Μπορεί να είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D και να παρέχει ασβέστιο, όπως και άλλα φυτικά γάλατα. Ορισμένα συστατικά του δένονται πάνω στο ασβέστιο και περιορίζουν την απορρόφησή του. Επιπλέον, το γάλα βρώμης είναι πιο υψηλό σε θερμίδες σε σχέση με τα άλλα φυτικά γάλατα και είναι αρκετά συχνό τα σχετικά προϊόντα να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες προτού αγοράσετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]