Προσφέρουν πρωτεΐνη

Ένα αυγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, με τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή αυτά δεν μπορεί να τα παράξει μόνος του ο οργανισμός. Το ασπράδι περιχέει περίπου τη μισή από αυτή την πρωτεΐνη και μόνο μικρό μέρος των λιπαρών και της χοληστερόλης.

Είναι θρεπτικά πυκνά

Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες-βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα ανα θερμίδα σε σχέση με άλλα τρόφιμα.

Με ένα αυγό θα λάβετε

  • Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας
  • Σελήνιο
  • Φωσφόρο
  • Χολίνη
  • Βιταμίνη B12
  • Πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υγεία των κυττάρων.

Βοηθούν την ‘’καλή’’ χοληστερόλη

Η HDL, φαίνεται να αυξάνεται σε ανθρώπους που καταναλώνουν 3 ή περισσότερα αυτά την ημέρα. Αυξάνεται όμως και η LDL. Όμως το κάθε μερίδιο μεγαλώνει και έτσι είναι πιο δύσκολο να βλάψει η κακή χοληστερόλη και πιο εύκολο για την καλή να την καθαρίσει

Μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια

Εξετάζεστε και για τα τριγλυκερίδια εκτός από τη χοληστερόλη HDL και LDL.

Τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια είναι καλύτερα για την υγεία. Η κατανάλωση αυγών, ιδιαίτερα αυτών με ορισμένα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα-3, φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα.

Μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο

Αν και οι έρευνες ποικίλλουν, φαίνεται πως ένα αυγό καθημερνά θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο.

Σε κινεζική έρευνα, άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου ένα αυγό την ημέρα είχαν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδια έναντι αυτών που δεν κατανάλωναν αυγά.

Βοηθούν στον έλεγχο της μερίδας

Με περίπου 70 θερμίδες το αυγό ξέρετε ακριβώς πόσες λαμβάνετε. Για γρήγορο, υγιεινό γεύμα, μπορείτε να βράσετε ένα  αυγό σφιχτό και να το προσθέσετε στη σαλάτα. Επίσης μπορείτε να το δοκιμάσετε με ψωμί ολικής άλεσης και αβοκάντο.

Τα αυγά δεν περιέχουν ζάχαρη ή υδατάνθρακες.

Είναι υγιεινά για την καρδιά

Γενικά, άνθρωποι που τρώνε περισσότερα αυγά δεν φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιοπάθειας.

Ακόμα και άνθρωποι με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου2, ήταν το ίδιο υγιείς στην καρδιά μετά από διατροφή με πολλά αυγά που είχε σχεδιαστεί για απώλεια βάρους.

Σε κινεζική έρευνα, άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου ένα αυγό την ημέρα είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια έναντι ανθρώπων που δεν κατανάλωναν αυγά.

Δημιουργούν κορεσμό

Αν καταναλώσετε αυγά στο πρωινό θα είστε χορτάτοι περισσότερη ώρα. Αυτό θα κάνει πιο πιθανό να καταναλώσετε λιγότερο φαγητό την υπόλοιπη ημέρα.

Για παράδειγμα, κατά μέσον όρο, έφηβοι που καταναλώνουν ένα αυγό το πρωί λαμβάνουν 130 θερμίδες λιγότερες στο μεσημεριανό γεύμα.

Βοηθούν την όραση

Τα αντιοξειδωτικά λουτείνη και ζεαξανθίνη συμβάλλουν στην πρόληψη οφθαλμικών νόσων όπως καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα περιέχουν επίσης. Όμως τα αυγά είναι καλύτερη πηγή, επειδή τα λιπαρά τους καθιστούν πιο εύκολο για τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τις θρεπτικές ουσίες.

Συμβάλλουν στην οξύνοια

Τα αυγά έχουν βιταμίνη D, που είναι ωφέλιμη για τη φαιά ουσία και δύσκολο να ληφθεί από τα τρόφιμα.

Περιέχουν επίσης χολίνη, που βοηθά την επικοινωνία  των νευρώνων.

Η χολίνη είναι επίσης πολύ σημαντική για τις εγκύους και τον θηλασμό, λόγω του μεγάλου ρόλου που παίζει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πηγές:
webmd.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]