Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk βρίσκεται σε τροχιά πωλήσεων - ρεκόρ χάρη στο Wegovy. "Αναμένουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου, Lars Fruergaard Jorgensen.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της Novo Nordisk αυξήθηκαν κατά 29% σε 58,7 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (7,9 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) σκαρφάλωσαν κατά 33% σε 26,9 δισεκατομμύρια κορώνες.

Η εταιρεία σημείωσε έτσι ρεκόρ και στα δύο βασικά μεγέθη - χάρη και στην επιχειρηματική δραστηριότητα με το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic, το οποίο, όπως και το Wegovy, περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη που καταστέλλει την όρεξη. Ο Όμιλος αύξησε τους ετήσιους στόχους του τον Οκτώβριο για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η Novo Nordisk αναμένει για άλλη μια χρονιά διψήφια αύξηση των πωλήσεων για τα δύο κορυφαία φάρμακά της. Ωστόσο, ο Jorgensen προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις του Wegovy θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να ικανοποιήσει την όρεξη για την ένεση απώλειας βάρους, ο αριθμός των ασθενών που μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία παραμένει περιορισμένος, είπε.

"Ενώ η ικανότητα εφοδιασμού για το Wegovy επεκτείνεται σταδιακά, η προμήθεια των χαμηλότερων δόσεων στις ΗΠΑ παραμένει περιορισμένη για να διασφαλιστεί η συνεχής προμήθεια", δήλωσε η εταιρεία.

Τον Αύγουστο, η Novo είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί για τους νέους ασθενείς στις ΗΠΑ, οι οποίοι άρχισαν τον Μάιο, πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι το 2024.

Η ένεση απώλειας βάρους, η οποία κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στα μέσα του 2021 όχι μόνο βοήθησε τη Novo να επιτύχει ρεκόρ - πωλήσεων, αλλά την κατέστησε  πολύτιμη ευρωπαϊκή εισηγμένη εταιρεία μπροστά από τον Όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH.

Η αγορά των φαρμάκων για την παχυσαρκία αναπτύσσεται σήμερα με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεράστια ζήτηση για θεραπείες απώλειας βάρους θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και δέκα ανταγωνιστικά προϊόντα με ετήσιες πωλήσεις έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (95 δισεκατομμυρίων ευρώ) εντός μιας δεκαετίας, ιδίως στις ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο, η Novo δημοσίευσε τα αναμενόμενα με ανυπομονησία νέα δεδομένα μελέτης που δείχνουν ότι η ένεση αδυνατίσματος θα μπορούσε επίσης να επιφέρει σαφή ιατρικά οφέλη εκτός από την απώλεια βάρους.

Σε μια κλινική μελέτη, το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων - όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές - κατά 20%.

Αυτό τροφοδότησε τις ελπίδες στη Novo ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να απαλλάξουν το Wegovy από την εικόνα του ως φάρμακο για τον τρόπο ζωής.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι υπέβαλε αιτήσεις στις αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την έγκριση του Wegovy για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Σύμφωνα με τη Novo Nordisk, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε στην αίτηση επανεξέταση κατά προτεραιότητα.

To Wegovy διατίθεται σε μορφή προγεμισμένων συσκευών τύπου πένας που περιέχουν ενέσιμο διάλυμα. Χορηγείται μία φορά την εβδομάδα με υποδόρια ένεση στην κοιλιακή χώρα, στον μηρό ή στο άνω τμήμα του βραχίονα.

Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων στο έντερο, η εβδομαδιαία δόση αυξάνεται σταδιακά σε διάστημα 16 εβδομάδων.

Η δραστική ουσία του Wegovy, η σεμαγλουτίδη, είναι "αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1".

Δρα κατά τον ίδιο τρόπο με τον υποδοχέα GLP-1 (μια φυσική ορμόνη του οργανισμού) και, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι ρυθμίζει την όρεξη αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας του ατόμου, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη τροφής, την πείνα και την επιθυμία για κατανάλωση τροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο