Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε μυρμήγκιασμα στα άκρα σας - κάποιοι περισσότερο σοβαροί, κάποιοι λιγότερο. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για κάτι που εμφανίζεται για λίγη ώρα και περνά μόνο του. Αν όμως η αίσθηση είναι επίμονη, μπορείτε να ελέγξετε για τις παρακάτω παθήσεις.

Διαβήτης

Προκαλεί νευρική βλάβη, που με την σειρά της θα οδηγήσει στο μυρμήγκιασμα. Βέβαια, ο διαβήτης που έχει αφεθεί εκτός ελέγχου έχει και άλλα συμπτώματα όπως πολλή δίψα και ούρηση, ή μπορεί να έχετε φρουτένια γεύση στην αναπνοή.

Εγκυμοσύνη

Το μέγεθος του μωρού που μεγαλώνει, καθώς και τα υγρά της εγκυμοσύνης μπορούν να ασκήσουν πίεση στα νεύρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μούδιασμα ή αίσθηση τσιμπήματος στα χέρια και τα πόδια.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Ορισμένα νοσήματα όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κατάσταση.

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε βιταμίνη Ε μπορεί να επηρεάσει - μεταξύ άλλων - και τα νεύρα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω διατροφής, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.

Ορισμένα φάρμακα

Τα προβλήματα στα νεύρα είναι παρενέργεια αρκετών φαρμάκων. Οι αγωγή για HIV, η χημειοθεραπεία, αλλά και ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν μυρμήγκιασμα.

Ορισμένες λοιμώξεις

Πολλές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα νεύρα. Μεταξύ αυτών οι λοιμώξεις από HIV, νόσο του Lyme, έρπητα ζωστήρα και ηπατίτιδες Β και C. Η αντιμετώπιση της λοίμωξης θα βελτιώσει και τα συμπτώματα.

Νεφρική ανεπάρκεια

Όταν τα νεφρά μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα νεύρα. Οι δύο πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου για νεφρική ανεπάρκεια είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πόνο, κάψιμο και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Αυτό όμως θα συμβεί σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν έχουν λάβει θεραπεία. Τα κατάλληλα φάρμακα, η γυμναστική και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα βοηθήσουν με τα συμπτώματα.

Η κατάχρηση αλκοόλ

Μακροπρόθεσμα, η υψυλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεύρα και στους ιστούς του σώματος. Μειώνεται η ποσότητα βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος στο σώμα - που όπως είπαμε πιο πάνω είναι παράγοντας κινδύνου για το μυρμήγκιασμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου