Το να κόψετε το κάπνισμα θα έχει μόνο οφέλη για εσάς. Δεν υπάρχει άποψη της καθημερινής μας ζωής και της λειτουργίας του οργανισμού μας που δεν επιδεινώνεται όταν καπνίζουμε. Το κάπνισμα είναι από τους κορυφαίους υπαίτιους για καρδιοπάθειες και αρκετά είδη καρκίνων, επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το σώμα, μπορεί ακόμα και να αντιστρέψει τα οφέλη της γυμναστικής. Και ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να το σταματήσουμε (κανένας εθισμός δεν είναι), αυτές είναι μερικές πρακτικές, καθημερινές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Κάντε μια αλλαγή στο περιβάλλον σας

Κοιτάξτε σε τι πλαίσιο καπνίζετε περισσότερο καθημερινά. Είναι διάλειμμα από την δουλειά; Είναι όταν είστε στο σπίτι ή όταν έχετε βγει έξω για ένα ποτό; Κι αν καπνίζετε σε όλες αυτές τις περιστάσεις; Θα πρέπει να αντικαταστήσετε αυτές τις δραστηριότητες με κάτι διαφορετικό, μέχρι το σώμα σας να σταματήσει να ζητάει το κάπνισμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μία μικρή βόλτα για περπάτημα στο διάλειμμά σας από την δουλειά, και αν περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι να βγείτε έξω για να συναντήσετε έναν φίλο, ή για να πάτε για γυμναστική. Όσον αφορά τις βραδινές εξόδους, που είναι και από τις πιο δύσκολες στιγμές για κάποιον που θέλει να κόψει το κάπνισμα, αν πιστεύευε ότι θα σας είναι αδύνατο ακόμα να βγείτε έξω χωρίς να ανάψετε τσιγάρο, ίσως είναι καλή ιδέα να περιορίσετε τις βραδινές εξόδους για λίγο καιρό.

Βρείτε κάτι διαφορετικό σαν επιβράβευση

Πολλές φορές, το κάπνισμα λειτουργεί σαν "δώρο" στον εαυτό μας, για παράδειγμα όταν κάνουμε διάλειμμα για τσιγάρο μετά από μία ώρα σκληρής δουλειάς. Αυτό κάνει την συνήθεια ακόμα πιο δύσκολη να κοπεί, καθώς δημιουργεί συνδέσεις στον εγκέφαλο μεταξύ του καπνίσματος και της ωραίας αίσθησης ότι δεχόμαστε μια επιβράβευση. Επιπλέον συνδέσεις που δημιουργούνται στον εγκέφαλο μπορεί να κάνουν την διαδικασία του να σταματήσετε ακόμα πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, αν το κάπνισμα έχει συσχετιστεί στο μυαλό σας και με αυξημένη κοινωνικότητα, τότε θα υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας να υπολογίσετε όσο ψάχνετε πράγματα και μέρη που δεν θα σας προκαλούν την ανάγκη να καπνίσετε. Μια σύντομη βόλτα και η γυμναστική είναι σε γενικές γραμμές από τις καλύτερες λύσεις, όπως και το να κάνετε παρέα με κάποιον φίλο σας που - ιδανικά - δεν καπνίζει, και θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθειά σας να το κόψετε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το κάπνισμα είναι ότι οι περισσότεροι καπνιστές θα κάπνιζαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να αλλάξετε τις συνήθειές σας σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, οπότε ξεκινήστε με μικρές και εύκολα διαχειρίσιμες αλλαγές. Το κάπνισμα χρειάζεται πολλή επιμονή και υπομονή για να κοπεί, αλλά κόβεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια