Ακόμα και για έναν μήνα να αισθάνεται κάποιος θλιμμένος μπορεί γρήγορα να οδηγηθεί σε αύξηση του βάρους του, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ η σχέση κατάθλιψης και αύξησης βάρους έχει αναγνωριστεί από καιρό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι έως τώρα οι συγκεκριμένοι λόγοι του πώς επηρεάζουν τον καθένα δεν είναι σαφείς.

Βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση σε ανθρώπους που ήδη ήταν υπέρβαροι, με την προτίμηση σε τροφές που δίνουν ανακούφιση και την έλλειψη άσκησης ως πιθανούς παράγοντες που συνέβαλαν.

Η ερευνητική ομάδα του University of Cambridge ανέλυσε στοιχεία 2.000 ενηλίκων οι οπαίοι χρησιμοποίησαν εφαρμογή στο κινητό για να απαντούν σε μηνιαία ερωτηματολόγια  για την ψυχική ευεξία και το σωματικό τους βάρος για 9 μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, το 2020-2021.

Η Dr. Kirsten Rennie δήλωσε ότι οι εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του πώς επηρεάζουν αλλαγές στην ψυχική υγεία τη συμπεριφορά ανθρώπων υπέρβαρων ή παχύσαρκων και προσφέρουν τρόπους ανάπτυξης έγκαιρων παρεμβάσεων όπου χρειάζεται.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι για κάθε σταδιακή αύξηση στο σύνηθες σκορ συμπτωμάτων κατάθλιψης ενός συμμετέχοντος, το σωματικό του βάρος ένα μήνα αργότερα αυξήθηκε κατά 45 γρ. κατά μέσον όρο.

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος του οποίου το σκορ συμπτωμάτων κατάθλιψης αυξήθηκε από ελαφρύ σε μέτριο, συνήθως αύξανε το βάρος του κατά 225 γραμμάρια.

Οι υπέρβαροι είχαν μέση αύξηση βάρους 52 γρ. για κάθε σταδιακή αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης ενώ οι παχύσαρκοι 71 γραμμάρια.

Η επίπτωση δεν παρατηρήθηκε σε ανθρώπους υγιούς βάρους ή ως αντίδραση σε συμπτώματα άγχους και στρες.

Η Dr. Julia Mueller, δήλωσε ότι το παραπάνω δείχνει ότι άνθρωποι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιο ευάλωτοι στην αύξηση βάρους ως αντίδραση στο να αισθάνονται πιο θλιμμένοι. Αν και η αύξηση βάρους ήταν σχετικά μικρή, ακόμα και μικρές αλλαγές σε μικρές περιόδους μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αλλαγές βάρους μακροπρόθεσμα , ιδιαίτερα στους υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.

Πηγές:
PLoS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου