Δεν φαίνεται να σταματούν οι αντιδράσεις για το θέμα της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως θα εξοικονομήσει περί τα 30 - 40 εκατομμύρια, ενώ οι φαρμακοβιομηχανία κάνει λόγο για διόρθωση σοβαρής στρέβλωσης.

Το θέμα έχει περιεχόμενο και οι λέξεις έχουν σημασία: Δεν αυξήθηκε η "συμμετοχή των ασφαλισμένων". "Μειώθηκε η ασφαλιστική τιμή" και αυτό οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Η μόνη επιλογή για να μη βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι να επιλέξουν το φθηνότερο γενόσημο. Για να γίνει πιο απλό, ας φανταστούμε τη σκηνή. Ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό και εκείνος συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία.

Ο ασθενής πηγαίνει με τη συνταγή στο φαρμακείο και ζητεί το φθηνότερο γενόσημο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, πως ο φαρμακοποιός θα διαθέτει το συγκεκριμένο γενόσημο. Ας έχουμε κατά νου πως μία δραστική ουσία μπορεί να περιέχεται σε δεκάδες γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα.

Στην περίπτωση, δε, που ο γιατρός έχει συστήσει συγκεκριμένο σκεύασμα, η επιβάρυνση του ασθενούς πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η αναφορά του υπουργού Υγείας στα περί ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών, ώστε να μειώσουν τις τιμές, είναι ευπρόσδεκτη. Μεσολαβούν, όμως, μία σειρά από θέματα, τα οποία δεν έχουν, μάλλον, αξιολογηθεί επαρκώς.

Σε μία περίοδο μεγάλης ακρίβειας, όπως αυτή που διανύουμε, η επιβάρυνση των πολιτών και για την αγορά φαρμάκων φαντάζει επιεικώς αντι-οικονομική και ανάλγητη. Έρχεται, δε, στον απόηχο της εξαγγελίας για λειτουργία απογευματινών χειρουργείων και άλλων παρεμβάσεων με ιδιωτικο-οικονομικά χαρακτηριστικά.

Προβληματισμό εκφράζουν και οι φαρμακοποιοί με τον ΠΦΣ να αναφέρει πως έχει ζητήσει να μην εφαρμοστεί ο νόμος και τον πρόεδρο του ΦΣΑ να κάνει λόγο για εμπαιγμό των πολιτών.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας