Οι Γυναίκες στην Ογκολογία φέτος συμπληρώνουν δέκα χρόνια που καλλιεργούν την κουλτούρα πρόληψης κατά του καρκίνου, αλλά και προσπαθούμε εμπράκτως για την ισότιμη πρόσβαση στα καινοτόμα εργαλεία της ογκολογίας, όπως είναι τα προγράμματα δωρεάν γονιδιακού ελέγχου που πραγματοποιούμε μέσω του Κοινωνικού Ταμείου.

Με αφορμή τα δέκα τους χρόνια τους διοργανώνουν το 9ο Πανελλήνιο Forum: Γυναίκες στην Ογκολογία: Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί Ενάντια στον Καρκίνο (7-9 Μαρτίου, Σαρόγλειο Μέγαρο Αθήνα). Ένα Συνέδριο που εστιάζει στον καρκίνο στη γυναίκα και στις διαφορές της νόσου ανάλογα με το φύλο, αλλά και τους τρόπους υποστήριξης των γυναικών επαγγελματιών στην Ογκολογία. Κοινό ήταν η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού επιστημονικού δικτύου με διττό σκοπό: την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα των γυναικών Ογκολόγων, αλλά και ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα ασθενή με καρκίνο.

Στο Συνέδριο συζητούνται οι state of the art εξελίξεις στον καρκίνο. Στρογγυλές Τράπεζες για τον γυναικολογικό καρκίνο, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του μαστού, τον γαστρεντερικό και ουρολογικό καρκίνο, τη σχέση διεπιστημονικών συμβουλίων για τον κληρονομικό καρκίνο, είναι μερικές από τις συζητήσεις, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες συναντώνται για να μιλήσουν για τις καινοτόμες εξελίξεις, καθώς για το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο  δεν παραλείπουν όλους όσοι δίνουν τη μάχη για πρόληψη, ενημέρωση και αντιμετώπιση της νόσου. Νοσηλευτές θα μιλήσουν για την ογκολογική νοσηλευτική και φροντίδα του ασθενή, αλλά και οι φοιτητές  θα εξετάσουν τη σχέση καρκίνου και φύλου, ενώ η Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) θα εξετάσει τη σημασία του mentoship στην πορεία ενός νέου ογκολόγου.

Το 9ο Πανελλήνιο Forum συζητά, επίσης, και θέματα που αφορούν την πρόληψη, την ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση, τα δικαιώματα των ασθενών, αλλά και ειδικά θέματα, όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, το μικροβίωμα, τις κλινικές μελέτες, τις εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και τη σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι Γυναίκες στην Ογκολογία, μέσα από τη δεκαετή δράση και τη στήριξη των υποστηρικτών στο Κοινωνικό Ταμείο, έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν εκατοντάδες δωρεάν γονιδιακούς ελέγχους σε περιστατικά που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Στο Συνέδριο θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των δωρεάν γονιδιακών ελέγχων, μια δεκαετή πείρα που συνεισφέρει στην κοινωνία, αλλά και στον επιστημονικό διάλογο.

Στην Τελετή Έναρξης, η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αφιερώνεται σε Γυναικεία Πορτραίτα που έχουν σφραγίσει την ιστορία μέσα στο χρόνο, θα συμμετάσχουν ομιλητές που έχουν συμβάλλει στις θεματικές της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, όπως η κ. Lola Manterola που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο δύσκολο πεδίο του fundraising στην Ογκολογία, αλλά και η κ. Αλίκη Δρακούλη που έχει αφιερωθεί στην κοινωνική προσφορά μέσω της Axion Hellas.

Μεταξύ των προσκεκλημένων, χαιρετισμό θα απευθύνουν o Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ομ. Καθηγητής κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα.

Στην Τελετή θα βραβευθούν η κ. Solange Peters, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, τ. Πρόεδρος European Society for Medical Oncology (ESMO) και ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ομάδας Γυναικών στην Ογκολογία (Women 4 Oncolocy), και η κ. Λίνα Νικολακοπούλου, ποιήτρια και στιχουργός, για την πολυετή στήριξή της στο Δίκτυο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ

Περισσότερα για τις Γυναίκες στην Ογκολογία εδώ

Υπό την Αιγίδα

Γενική Γραμματεία Ισότητα και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου

Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού

Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού

Εγγραφή και παρακολούθηση του Forum είναι δωρεάν και επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες υγείας και σε προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές. Για τις εγγραφές:

https://ets.betterevents.live/form/w4o2024

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου