Η διαδικασία στον εγκέφαλο και στο σώμα μέσω της οποίας η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης εξετάστηκε από ερευνητές του UCL.
Σε επισκόπηση στο Translational Psychiatry, ερευνητές προτείνουν νέα υπόθεση για να κατανοηθεί η αντικαταθλιπτική επίδραση της άσκησης.
Πιστεύουν ότι η διαδικασία μπορεί να εξαρτάται από την παρακίνηση, που είναι πολύ σημαντική για τη μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως η ανηδονία, η χαμηλή ενέργεια και η ομίχλη στον εγκέφαλο.
Η ομάδα κατέληξε ότι η κατάθλιψη, ιδιαίτερα η ανηδονία, σχετίζεται μα αυξημένη φλεγμονή. Η φλεγμονή επίσης συνδέεται με διαταραγμένη μετάδοση ντοπαμίνης. Αυτές οι βιολογικές αλλαγές ενδεχομένως αντιπροσωπεύουν σημαντικές διαδικασίες που οδηγούν σε αλλαγές στην παρακίνηση και συγκεκριμένα σε χαμηλότερη πρόθεση για σωματική ή ψυχική προσπάθεια.
Στο μεταξύ η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή, ενισχύει τη λειτουργία της ντοπαμίνης και την παρακίνηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικός λόγος για την αιτία που η άσκηση έχει αντικαταθλιπτική επίδραση.
Η Dr. Emily Hird (UCL Institute of Cognitive Neuroscience) δήλωσε ότι η αντικαταθλιπτική επίδραση της αερόβιας άσκησης έχει φανεί από τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες έρευνες αλλά ο μηχανισμός δεν είναι πολύ σαφής. Εν μέρει οφείλεται στο ότι πιθανόν αφορά διάφορες βιολογικές και ψυχολογικές διαδικασίες.
Για παράδειγμα, μαζί με τη θετική επίδραση στη φλεγμονή, τη ντοπαμίνη και τη διαδικασία ανταμοιβής, η άσκηση επίσης μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτάρκεια.
Υποδεικνύουν ότι η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τη μετάδοση της ντοπαμίνης, που με τη σειρά της αυξάνει την επιθυμία προσπάθειας και γενικά ενισχύει την παρακίνηση.
Η ομάδα ελπίζει ότι η κατανόηση του τρόπου που η άσκηση μειώνει συμπτώματα κατάθλιψης θα βοηθά στην πληροφόρηση όσον αφορά την ανάπτυξη νέων στρατηγικών αγωγής-όπως προσωποποιημένα προγράμματα άσκησης.
Πηγές:
Translational Psychiatry
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]