Χρειάζονται περίπου τέσσερις μέχρι και δώδεκα εβδομάδες για να δείτε ορατές βελτιώσεις στη μυϊκή ανάπτυξη και, μερικές φορές, πάνω από έξι μήνες για να παρατηρήσετε πραγματικά μεγάλα κέρδη στη μυϊκή σας μάζα. Αυτά είναι τα “δυσάρεστα” νέα και επιλέγουμε να ανοίξουμε με αυτά, επειδή μετά θα γίνεται όλο και καλύτερο.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά όμως το ζήτημα. Το πόσο γρήγορα θα χτίσετε μυϊκή μάζα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με:

*Το πόσο συχνά ασκείστε

*Πόσο βάρος σηκώνετε

*Ο αριθμός των επαναλήψεων και των σετ που κάνετε στις ασκήσεις

*Η διατροφή σας

*Η ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε

*Πόσο καιρό ξεκουράζεστε και αναρρώνετε

*Τα γονίδια, η ηλικία και το ιατρικό ιστορικό σας

Για παράδειγμα, γίνεται πιο δύσκολο να κερδίσουμε μυϊκή μάζα όσο μεγαλώνουμε λόγω της φυσιολογικής απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να χτίσει κάποιος μύες σε σχέση με ένα νεότερο  άτομο· αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ηλικία εξαλείφει εντελώς την δυνατότητα βελτίωσης.

Ας το δούμε, όμως, σε βάθος χρόνου

Με οποιοδήποτε είδος προπόνησης, οι πρώτες τρεις εβδομάδες είναι στην ουσία μία εκπαίδευση των μυών σας, όπου μαθαίνουν πώς να σηκώνουν το συγκεκριμένο βάρος ή να κάνουν μια συγκεκριμένη άσκηση.Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα δείτε κανένα αποτέλεσμα αμέσως.

Στις πρώτες τρεις με τέσσερις εβδομάδες:

Θα παρατηρήσετε βελτιώσεις στην απόδοσή σας. Η αντοχή σας θα αυξηθεί, επιτρέποντάς σας να σηκώνετε μεγαλύτερα βάρη, να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις ή να ασκηθείτε περισσότερο πριν ξεκινήσει η εξάντληση.

Στους πρώτους δύο με τρεις μήνες:

Μετά από μερικούς μήνες, θα παρατηρήσετε ελαφρές αλλά ορατές αλλαγές στην τόνωση των μυών, εφόσον ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα προπονήσεων ενδυνάμωσης και ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που δίνει προτεραιότητα στην πρωτεΐνη.

Σε τέσσερις με έξι μήνες:

Θα αρχίσετε να παρατηρείτε εμφανείς αλλαγές στο σκελετό και τη μυϊκή σας σύνθεση, από την στιγμή που συνεχίζετε τις προπονήσεις και την διατροφή σας τακτικά. Όσο οι μύες σας εργάζονται πιο σκληρά με τις πιο έντονες προπονήσεις, αναδομούνται και επισκευάζονται, παράγοντας ισχυρότερο μυϊκό ιστό και τελικά περισσότερη μυϊκή μάζα.

Μπορώ να χτίσω μυϊκή μάζα γρήγορα;

Η οικοδόμηση μυών απαιτεί χρόνο. Καλώς ή κακώς, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι άμεσα ορατά – ακόμα κι αν ορισμένοι άνθρωποι μπορεί λόγω κατασκευής σώματος να τα κερδίζουν πιο γρήγορα από άλλους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να σιγουρευτείτε ότι θα φτάσετε στο σημείο να τα βλέπετε (εσείς αλλά και οι γύρω σας) είναι να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής σας, ακόμα και τις ημέρες που μπορεί να μην έχετε και τόση πολλή όρεξη. Είναι καλύτερο να κάνετε μια λίγο τεμπέλικη προπόνηση από το να μην κάνετε καθόλου. Παρομοίως, είναι καλύτερο να φτιάξετε κάτι λιγότερο θρεπτικό στο σπίτι από το να παραγγείλετε κάτι από έξω – είναι πολύ πιθανό ακόμα και στις επιθυμίες σας για “βρώμικο” γεύμα να σκέφτεστε τρόπους να το κάνετε πιο ισορροπημένο όσο μαγειρεύετε. Την ίδια στιγμή, όμως, θα σας κάνει τεράστιο καλό το να αποδεχτείτε ότι οι ημέρες ξεκούρασης είναι εξίσου μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ημέρες που δεν θα κάνετε προπόνηση, όπως και ημέρες που δεν θα θέλετε ούτε να σκεφτείτε αν το φαγητό σας είναι υγιεινό ή όχι. Αυτές οι ημέρες, προφανώς, ιδανικά θα είναι όλο και λιγότερες όσο ο οργανισμός σας συνηθίζει την υγιεινή ρουτίνα. Αλλά θα υπάρχουν και πρέπει να είστε εντάξει με αυτό. Αποβάλλετε τα αρνητικά ή ενοχικά συναισθήματα γύρω από την προπόνηση και την διατροφή, καθώς αυτά θα σας κάνουν να βλέπετε την προσπάθειά σας για ένα καλύτερο και πιο υγιές σώμα σαν αγγαρεία. Να θυμάστε ότι είναι κάτι καλό που κάνετε για τον εαυτό σας, χωρίς να αυτομαστιγώνεστε αν η καθημερινότητά σας μπει στη μέση κάποιες φορές. Οι καλές σας συνήθειες είναι εκεί και σας περιμένουν να τις ξαναπιάσετε σαν να μη συνέβη τίποτα, και με την κατάλληλη οπτική γωνία θα νιώθετε όντως έτσι αν χάσετε μερικές προπονήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάξιμουμ μέχρι δύο ώρες χρήση smartphone την ημέρα (μελέτη)
Υποχώρηση των δεικτών της γρίπης πάνω από 30% σε μία εβδομάδα - ECDC: Πότε είχαμε κορύφωση
Σύγχρονες εξελίξεις για την Lp(a)