Μεσογειακή σαλάτα με μπρόκολο
Υλικά για τη σαλάτα:
5 φλιτζάνια μπρόκολο, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
1/2 φλιτζάνι καρδιές αγκινάρας μαριναρισμένες σε ελαιόλαδο, σε φέτες
1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, χοντροκομμένες
1/2 φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
1/3 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1/4 φλιτζάνι ψημένους αλατισμένους ηλιόσπορους
Για το ντρέσινγκ:
2 φλιτζάνια άπαχο στραγγιστό γιαούρτι
Ξύσμα και χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
4 1/2 κ.γ. γλυκαντική ουσία της επιλογής σας
1 3/4 κ.γ. ρίγανη
1 1/2 κ.γ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
1 1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ. λάδι από το βάζο με λιαστές ντομάτες
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά της σαλάτας. Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.Ρίξτε το ντρέσινγκ πάνω από το μπρόκολο και ανακατέψτε για να καλυφθεί καλά. Σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι και όλη τη νύχτα, ώστε το μπρόκολο να απορροφήσει το ντρέσινγκ και να αναπτύξει τη γεύση του.
Εύκολος λεμονάτος σολομός
Υλικά:
½ κιλό φιλέτα σολομού
3 μεσαία λεμόνια, 2 στυμμένα και 1 κομμένο σε φέτες
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ.μαύρο πιπέρι
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
Εκτέλεση:
Χτυπήστε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ. Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε μια σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και περιχύστε τη μαρινάδα λεμονιού. Σφραγίστε τη σακούλα και μετακινήστε τα κομμάτια σολομού για να καλυφθούν ομοιόμορφα με τη μαρινάδα. Αφήστε τα να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C και λαδώστε ένα ταψί που χωράει όλα τα κομμάτια σολομού με λίγο λάδι. Έπειτα, βάλτε τις φέτες λεμονιού στο έτοιμο ταψί και τοποθετήστε τον σολομό από πάνω.Ψήστε τον σολομό για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων.
Μόλις τελειώσετε, βάλτε μερικές φέτες λεμονιού πάνω από τον μαγειρεμένο σολομό, γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε.
Μεξικάνικη σαλάτα
Υλικά:
Υλικά για το ντρέσινγκ:
¼ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λάιμ
2 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι κανόλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Υλικά για τη σαλάτα:
1 μεσαίο μαρούλι ψιλοκομμένο
1 μέτρια πιπεριά ψιλοκομμένη, οποιουδήποτε χρώματος
½ μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεσαίο κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
4 μέτριες ντομάτες, χωρίς σπόρους και κομμένες σε κύβους
1½ φλιτζάνι καλαμπόκι
1 ½ φλιτζάνι μαύρα φασόλια σε κονσέρβα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο, συν ολόκληρα φύλλα κόλιανδρου για γαρνίρισμα, αν θέλετε
Εκτέλεση:
Για το ντρέσινγκ, ανακατέψτε χυμό λάιμ, μέλι, κύμινο σκόρδο και αλάτι.Σε αργή, σταθερή ροή, προσθέστε τα λάδια, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα.Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται. Αφήστε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε όλα τα υλικά της σαλάτας.Προσθέστε το ντρέσινγκ και ανακατέψτε για να καλυφθούν όλα τα υλικά. Γαρνίρετε με φύλλα κόλιανδρου, αν θέλετε.
Σερβίρετε με τραγανές τορτίγιες.
Stir-fry με κοτόπουλο και λαχανικά
Υλικά:
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο, χωρισμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
Χυμός από 1 λάιμ, χωρισμένος
2 κ.γ. σησαμέλαιο, χωρισμένο
450 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένο σε μπουκιές
1 κ.σ. λάδι κανόλας
2 καρότα, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
2 φλιτζάνια μπουκετάκια μπρόκολου
1 μεσαίο κολοκύθι, κομμένο στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια κομμένο σε ημισελήνους
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά jalapeno, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη
¼ φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Καστανό ρύζι, προαιρετικά
Εκτέλεση:
Τοποθετήστε 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, τζίντζερ, χυμό από μισό λάιμ και 1 κ.γ. σησαμέλαιο σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα ή μπολ με φερμουάρ. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου, σφραγίστε τη σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι και 24 ώρες.
Όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε το stir-fry, ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κοτόπουλο και τη μαρινάδα και σοτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέστε τα καρότα, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά jalapeno και σοτάρετε για 7 λεπτά ακόμη ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο και τα λαχανικά να γίνουν τραγανά και μαλακά.
Προσθέστε την υπόλοιπη, 1 κ.σ., σάλτσα σόγιας, τον υπόλοιπο χυμό λάιμ και το υπόλοιπο σησαμέλαιο. Πριν το σερβίρετε, προσθέστε τον βασιλικό και τον κόλιανδρο.
Σερβίρετε με καστανό ρύζι.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ ζητεί την παρέμβαση του Εισαγγελέα για παράνομες ιατρικές πράξεις και αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος
Καταγγελία κατά Οφθαλμιάτρων για αντιδεοντολογική προβολή
Τι σημαίνει να γερνάμε φυσιολογικά