Ο χορός, μια αγαπημένη έκφραση των ανθρώπων από παλιά, δυναμώνει το σώμα, ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί και ισορροπεί το νευρικό σύστημα. Αυτό που μπορεί να ζητάτε από ένα γυμναστήριο ή τη γυμναστική που κάνετε στο σπίτι, να χάσετε δηλαδή κάποια περιττά κιλά, να μειώσετε το άγχος και να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση, μπορείτε να το πετύχετε με το χορό.

Παλαιότερα οι άνθρωποι χόρευαν ακόμα και για να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους, να επικοινωνήσουν, να γιορτάσουν, να εκφραστούν. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όταν ακούει το μουσικό ρυθμό, δίνει συνήθως αυθόρμητα εντολή στο σώμα να κινηθεί. Αυτή η αυθόρμητη κίνηση λικνίσματος, λένε οι επιστήμονες, προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση στον οργανισμό μας. Σκεφτείτε λοιπόν, εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που βαριούνται το γυμναστήριο, τα όργανα, το περπάτημα κλπ. μήπως μπορείτε να ασκηθείτε εξίσου καλά, με το χορό.

Και αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σας προσφέρει ο χορός, σκεφτείτε τα σώματα που έχουν οι χορευτές, άντρες και γυναίκες, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Να θυμάστε, ότι ο χορός και το κολύμπι είναι οι καλύτεροι τρόποι άσκησης για το σώμα. Ο χορός θα βοηθήσει το μεταβολισμό σας, θα κάνετε καλύτερες καύσεις και θα αδυνατίζετε με ευχάριστο τρόπο. Επίσης να ξέρετε ότι με το χορό, γυμνάζετε όλο σας το σώμα και όχι μόνο τα πόδια, οι κοιλιακοί συσφίγγονται, τα άκρα αποκτούν καλύτερη ισορροπία, ο κορμός δυναμώνει και γίνεται πιο ευλύγιστος. Επειδή δε, είστε υποχρεωμένοι να συντονίζετε διάφορα μέλη του σώματός σας ταυτόχρονα, μαθαίνετε πώς να στέκεστε, να κινείστε και να περπατάτε με το σωστό τρόπο.

Ειδικά για το θέμα της στάσης του σώματος, έχουν ειπωθεί πολλά για το χορό. Τα προβλήματα που έχουν πολλοί από εμάς κάνοντας καθιστική ζωή, κλεισμένοι και καθισμένοι όλη την ημέρα σε ένα γραφείο, μπορούν να διορθωθούν μέσα από το χορό. Θα σας διδάξουν πώς να στέκεστε και να περπατάτε σωστά, κρατώντας το σώμα σας στη θέση που πρέπει και βοηθώντας έτσι το διάφραγμα και την αναπνοή και κατά συνέπεια την καρδιά και τους πνεύμονες.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η ψυχική ισορροπία, πράγμα που σημαίνει ότι ο χορός δεν ωφελεί μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Είναι μια έκφραση διεξόδου από το άγχος, τη δύσκολη καθημερινότητα, τα προβλήματα. Ο χορός λέγεται ότι εξυπηρετεί μια κοινωνική ανάγκη του ανθρώπου, αν σκεφτεί κανείς ότι συνήθως οι άνθρωποι χορεύουν με άλλους ανθρώπους, άρα δεν περιορίζονται σε ένα μοναχικό σπορ ή μια εξίσου μοναχική αίθουσα με όργανα γυμναστικής. Η ομάδα, η επαφή, ο ρυθμός, η μουσική, η ευχαρίστηση που νιώθει κανείς όταν χορεύει, είναι μοναδική.

Τα τελευταία χρόνια, στις χώρες του δυτικού κόσμου, οι σχολές χορού γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, ακόμα και με μαθήματα μέσω internet ή με ολοκληρωμένα μαθήματα σε dvd, δίνοντάς σας την ευκαιρία να κάνετε τις ασκήσεις χορού μόνοι, αλλά και με φίλους στο σπίτι. Οι επιλογές είναι πολλές. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, σας αρέσει και δεν θα το εγκαταλείψετε εύκολα και ξεκινήστε. Οι ειδικοί λένε, ότι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κανείς να χορεύει και δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τους νέους. Ζητήστε να συμμετάσχετε δοκιμαστικά στην αρχή, σε δύο ή τρεις επιλογές που σας αρέσουν, ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα καταφέρνετε, αλλά και ότι βρήκατε το χορό που σας αρέσει.

Πριν ξεκινήσετε τη νέα σας ευχάριστη δραστηριότητα, να θυμάστε ότι και στην περίπτωση του χορού, ισχύουν κάποιοι κανόνες, όπως ακριβώς και με οποιαδήποτε άσκηση ξεκινήσετε μετά από χρόνια απραξίας. Η ασφάλειά σας είναι το πιο σημαντικό και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στην αρχή να προσέξετε τις ενοχλήσεις και τους τραυματισμούς. Ενημερώστε τον υπεύθυνο για τυχόν προβλήματα υγείας που ήδη έχετε, π.χ. τη μέση σας ή κάποια ευαισθησία στα πόδια, χέρια, αυχένα κλπ. και εκτελείτε τις ασκήσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην προθέρμανση, αλλά και στην ένταση των ασκήσεων. Προσέξτε τις ασκήσεις που γυμνάζουν την κοιλιά και μη ζορίζεστε στην αρχή εάν δεν το αντέχετε. Ιδιαίτερη σημασία δώστε στις διατάσεις και στο χρόνο που γίνονται, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με λιγότερες φορές την εβδομάδα και όχι με καθημερινές ασκήσεις χορού, ιδιαίτερα εάν έχετε να ασκηθείτε χρόνια. Μην περιμένετε αποτελέσματα αμέσως, γιατί θα απογοητευτείτε και θα τα εγκαταλείψετε. Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε άσκησης επιλέγουμε, θέλουν χρόνο και κόπο για να φανούν, οπότε μην περιμένετε θαύματα σε σύντομο χρόνο.

Κυρίως μη θεωρήσετε ότι εάν πονάτε, είστε σε καλό δρόμο. Οι ειδικοί διευκρινίζουν, ότι η ένδειξη πόνου μετά από άσκηση, δείχνει λάθος στην εκτέλεση των ασκήσεων. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις χορευτικές σας ασκήσεις. Το σώμα σας το χρειάζεται οπωσδήποτε.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας