Το καλοκαίρι, πολύς κόσμος λόγω ζέστης και ανεμελιάς θυσιάζει την καθημερινή του ρουτίνα. Και ανάμεσα στις ‘’σπονδές’’ είναι και να διακόπτει την προπόνησή του και να περιμένει να έρθει το φθινόπωρο για να ξαναρχίσει. Η τάση αυτή, όμως, μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για τη φυσική κατάσταση. 

Μία ή δύο εβδομάδες αποχή από την προπόνηση δεν παίζουν και τόσο ρόλο, επειδή οι μύες «θυμούνται». Ωστόσο, εάν σταματήσει κάποιος για έναν ή περισσότερους μήνες, μπορεί να χάσει πολλά από όσα αποκόμισε όσο καιρό γυμναζόταν.

Για παράδειγμα, εάν για πολύ καιρό κάποιος έκανε κάθε μέρα άσκηση την οποία αποφάσισε να διακόψει για πάνω από έναν μήνα, κινδυνεύει να χάσει κάθε όφελος- και μάλιστα με εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό. Επίσης, αν γυμναζόταν 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, επί 40-60 λεπτά κάθε φορά και για πάνω από ένα χρόνο, η απώλεια είναι λιγότερο ραγδαία και με αποχή 3 μηνών θα έχει χάσει το 50% της καρδιαγγειακής φυσικής του κατάστασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, σε 6 μήνες διακοπής ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει απολέσει όλα τα οφέλη και έχει μετατραπεί σε σχεδόν αρχάριο ασκούμενο. Αντίθετα, αν η διακοπή δεν ξεπερνά τις τέσσερις εβδομάδες, τότε οι αρνητικές συνέπειες είναι διαχειρίσιμες.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι από μία μικρής διάρκειας διακοπή ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την διακοπή μέσα σε 1-2 εβδομάδες από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει την προπόνηση.

Η καλύτερη λοιπόν επιλογή είναι να συνεχίζετε την άθλησή σας ανεξαρτήτως συνθηκών και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να περιορίζετε την αποχή σας από αυτήν στην απολύτως απαραίτητη λόγω θερινής αδείας.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management