Παρελθόν αποτελεί πλέον το καλοκαίρι και όλες οι όμορφες στιγμές του, αφού ο Σεπτέμβριος δήλωσε την παρουσία του, με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Μας μένουν όμως οι αναμνήσεις, γλυκές και μη και…πιθανότατα λίγα παραπάνω κιλά που αυτές συνοδεύουν.

Μην σας πιάνει πανικός όμως, μιας και οι διακοπές αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο την εξαίρεση που δίνει το νόημα στον κανόνα. Λογικό ήταν -και είναι- για τον περισσότερο κόσμο τα παραπάνω να ισχύουν και διατροφικά. Έτσι, εάν πήρατε λίγο βάρος δώστε παραπάνω βάση στα επιμέρους σημεία του ‘κανόνα’ και:

  • Πείτε ‘όχι’ στις πυροσβεστικές δίαιτες! Οι διατροφικές υπερβολές του Αυγούστου δεν αντικαθίστανται με υπερβολές στο άλλο άκρο, στερήσεις, αυστηρούς περιορισμούς και καταπίεση, διότι με την πρώτη ευκαιρία πάλι θα ολισθήσετε κάνοντας κακό όχι μόνο στο σώμα σας αλλά κυρίως στην ψυχολογία σας. Έχετε μπροστά σας όλο τον καιρό να συμμορφωθείτε με μια πιο συνετή τακτική και να καταφέρετε ‘αναίμακτα’ το επιθυμητό.
  • Καθιερώστε στο διαιτολόγιο σας 4-5 γεύματα ημερησίως. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθάνε στο να μην πεινάμε, στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού και των διαιτητικών συνηθειών και στην οριστική απώλεια βάρους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσετε ένα υποτυπώδη προγραμματισμό γευμάτων το πρωί, στη δουλειά σας, στο σπίτι και στις εξόδους σας. Όπως με όλα τα άλλα, έτσι και εδώ σταδιακά θα μπείτε σε ρυθμό.
  • Καταναλώνουμε ημερησίως 2-3 φρούτα, ενδιάμεσα από τα γεύματα και 1-2 ατομικές σαλάτες
  • Περιορίζουμε τα τηγανητά φαγητά και το κόκκινο κρέας σε 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Περιορίζουμε τα τυποποιημένα ζωικά προϊόντα όπως μπέικον, παστά και τυποποιημένα προϊόντα όπως πατατάκια και σοκολάτες, σε 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Προτιμάμε κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, γαλόπουλα και οπωσδήποτε ψάρι, ημίπαχα ή άπαχα τυριά, γάλα και γιαούρτι
  • Προσθέτουμε στο διαιτολόγιο μας ‘ανάλαφρες’ συνήθειες, όπως σούπες και αφεψήματα βοτάνων που μας προστατεύουν από το κρύωμα και τις ιώσεις
  • Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας περισσότερα όσπρια και λαδερά φαγητά που είναι ακόμα στην εποχή τους, προσέχοντας την ποσότητα στο λάδι κατά το μαγείρεμα
  • Εάν το καλοκαίρι που πέρασε ήσασταν δραστήριοι, μπράβο σας! Μην τη διακόψετε αυτή τη συνήθεια, θα σας βοηθήσει να επανέλθετε γρήγορα και άκοπα σε φυσική κατάσταση. Αν όχι, καιρός να την εντάξετε, διότι πέρα από τη βοήθεια στην απώλεια βάρους, η αυξημένη κίνηση θα αποτρέψει την επαναπρόσληψή του!

Σε κάθε περίπτωση, επενδύστε σε μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος του περίσσιου βάρους και μην κάνετε άσκοπες και σπασμωδικές κινήσεις, που αργά ή γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας και θα μετανιώσετε. Τέλος, εάν δυσκολεύεστε στην επάνοδο και την προσαρμογή της διατροφής σας, ίσως θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν ειδικό.