Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε άνοια είναι να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωή μας και να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες. Και στην κορυφή αυτών βρίσκεται η σωστή διατροφή. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν συσχετίσει τη δημοφιλή Μεσογειακή διατροφή με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων της μνήμης και των γνωστικών δεξιοτήτων.

Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, με μετριοπαθή κατανάλωση ψαριών όπως ο τόνος και η σαρδέλα, αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερο βαθμό. Τα περισσότερα λιπαρά σε αυτήν τη διατροφή προέρχονται από το ελαιόλαδο, και το αλκοόλ συνοδεύει με προσοχή τα γεύματα. Η διατροφή αυτή έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορεί να μας προφυλάξει από το έμφραγμα, από τον διαβήτη και από καρδιαγγειακές νόσους. Πέρα από αυτά, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν ακολουθούμε πιστά αυτή τη δίαιτα, καθυστερούμε τη διαδικασία με την οποία φθίνει η μνήμη μας.

Μία πρόσφατη μελέτη συνδύασε όλα τα υπάρχοντα μέχρι τώρα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί σχετικά με τη Μεσογειακή διατροφή και την άνοια, ώστε να βγει ένα πιο καθοριστικό αποτέλεσμα, αν υπάρχει. Έπειτα από προσεκτική επιλογή μόνο των μελετών που ερευνούσαν τη Μεσογειακή διατροφή σαν σύνολο, αυτές έδειξαν πως η συσχέτιση είναι αληθινή. Πώς ακριβώς, όμως, λειτουργεί;

Οι μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών λόγω των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε στη Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη που προκαλεί η νόσος του Αλτσχάιμερ. Καθώς η πάθηση οφείλεται εν μέρει σε χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, η Μεσογειακή διατροφή ίσως να ελαττώνει τα συμπτώματα αυτών των αλλαγών. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να παίζουν κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας—και η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να τα ρυθμίσουμε.

Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε πως αυτή δεν ήταν κλινική μελέτη, και δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε εντελώς σίγουροι για την επίδραση αυτής της δίαιτας. Τα θεωρητικά αποτελέσματα που έχουμε, όμως, είναι πάρα πολύ θετικά. Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στη γενικότερη υγεία μας είναι αποδεδειγμένα, και σίγουρα θα δούμε θετικά αποτελέσματα αν ξεκινήσουμε να τρώμε μεσογειακά!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία