Τα προβλήματα διαταραχής ύπνου συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία και παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος όπως ακράτεια, σύμφωνα με δυο νέες έρευνες.

Η πρώτη έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ άπνοιας και στυτική δυσλειτουργίας. Η έρευνα περιέλαβε 870 άντρες με μέση ηλικία τα 47,3 έτη και μέσο Δείκτη μάζας σώματος 30,2.

Ποσοστό 63% των αντρών είχαν άπνοια, 5,6% ιστορικό διαβήτη και 29% ιστορικό καπνίσματος.

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία και άλλους παράγοντες υγείας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν άπνοια σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία.

Όσο πιο σοβαρή ήταν η στυτική δυσλειτουργία τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα άπνοιας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άντρες με στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να εξετάζονται για άπνοια, δήλωσαν οι ερευνητές στο Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης.

Η δεύτερη έρευνα αποκάλυψε ότι προβλήματα ύπνου προϋπάρχουν ορισμένων ουρολογικών νόσων όπως ακράτειας και συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό και νυκτουρίας.

Ερευνητές στο New England Research Institutes, στη Μασαχουσέτη, εξέτασαν 1.610 άντρες και 2.535 γυναίκες για 5 χρόνια, αξιολογώντας τις διαταραχές ύπνου και την ανάπτυξη ουρολογικών συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ελλιπής ύπνος στους άντρες και ο ανήσυχος ύπνος και στα δυο φύλα συνδέονταν στενά με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό. Περιστατικά ακράτειας και νυκτουρίας συνδέονταν με ανήσυχο ύπνο στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.

Ο Dr. Kevin T. McVary, δήλωσε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο επαρκής ύπνος και η ποιότητά του μπορεί να επηρεάσει μεγάλο εύρος παθήσεων όπως στυτική δυσλειτουργία και συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιολόγηση του τρόπου αλλαγής των συνηθειών των ασθενών και της βελτίωσης της υγείας τους και της ποιότητας ζωής τους.

Καθώς οι 2 έρευνες ανακοινώθηκαν σε συνέδριο, τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα