Παιδιά με αλλεργική νόσο, συγκεκριμένα με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα, έχουν διπλάσιο ποσοστό υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης θέτοντάς τα σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο σε μικρή ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Jonathan Silverberg, του Northwestern University στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αρχίζει νωρίτερα στη ζωή από ότι εκτιμάτο.

Πρόσθεσε ότι δεδομένης της συχνότητας των παραπάνω αλλεργικών παθήσεων στην παιδική ηλικία, η έρευνα υποδεικνύει ότι πρέπει να εξετάζουμε τα συγκεκριμένα παιδιά πιο επιθετικά για να εξασφαλίσουμε ότι δεν μας διαφεύγει η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Λίγα είναι γνωστά σχετικά με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε παιδιά με αυτές τις νόσους.
Ο Silverberg δήλωσε ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει ευκαιρία να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να αναστρέψουν τον κίνδυνο. Μελέτησε τη σχέση άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας και παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου χρησιμοποιώντας στοιχεία έρευνας του 2012 σε 13.275 παιδιά.

Άσθμα εμφανίστηκε στο 14% των παιδιών, έκζεμα στο 12% και αλλεργική ρινίτιδα στο 16,6 % Το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και το έκζεμα συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά επιπλέον κιλών ή παχυσαρκίας.

Η σχέση μεταξύ υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης υπάρχει χωριστά από την παχυσαρκία. Φλεγμονή που συμβαίνει στο άσθμα και στην αλλεργική ρινίτιδα θα μπορούσε να συμβάλλει στα υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου.

Επίσης, παιδιά με σοβαρό άσθμα, συνήθως κάνουν πιο καθιστική ζωή, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να έχει βλαβερή επίδραση και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Allergy & Clinical Immunology.

Πηγές:
Journal of Allergy & Clinical Immunology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας