Η Yoga μπορεί να βοηθήσει γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από ακράτεια ούρων, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα προέρχονται από μικρή έρευνα, με μαθήματα yoga ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθηθούν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με ακράτεια. Η ηλικία τους ήταν 55 έως 83 ετών.

Η Dr. Alison Huang, του University of California στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι παρά την ηλικία τους, τη συχνότητα της ακράτειας και την έλλειψη εμπειρίας με τη yoga, αυτές οι γυναίκες μπόρεσαν να μάθουν να κάνουν yoga αποτελεσματικά με τρίμηνο πρόγραμμα, με συνεδρίες 2 φορές την εβδομάδα, με 6-10 άλλες γυναίκες που εμφάνιζαν ακράτεια.

Πρόσθεσε ότι στο τέλος του προγράμματος οι γυναίκες στην ομάδα της yoga ανέφεραν μεγαλύτερη από 75% μείωση της συχνότητας ακράτειας.

Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε τα ευρήματά της σε συνέδριο της American Urological Association, στο San Francisco.

Οι 56 γυναίκες της έρευνας εμφάνιζαν το πρόβλημα αρκετές φορές την ημέρα, καθημερινά.

Σε διάστημα 18 μηνών, μισές τοποθετήθηκαν τυχαία σε ομαδικό μάθημα yoga τρίμηνης διάρκειας.

Σκοπός της άσκησης με yoga ήταν να αναπτύξουν οι γυναίκες αυξημένη επίγνωση της δομής του πυελικού εδάφους.

Οι υπόλοιπες έλαβαν μέρος σε εναλλακτική ομάδα άσκησης που εστίαζε στην ενδυνάμωση και στο stretching χωρίς έμφαση στην πυελική χώρα.

Και οι δυο ομάδες συναντιόνταν  δυο φορές την εβδομάδα και γυμνάζονταν σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι. Όλες οι άλλες αγωγές σταμάτησαν.

Στο τέλος, οι γυναίκες στην εναλλακτική  ομάδα είχαν μείωση της συχνότητας ακράτειας άνω του 50%.

Ωστόσο, όσες ανήκαν στο μάθημα που εστίαζε στην πύελο είχαν πτώση 75% της συχνότητας ακράτειας.

Η Huang δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η yoga μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ενδυναμώσουν το πυελικό έδαφος.

Η τακτική άσκηση με yoga μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γενική σωματική κατάσταση, που προστατεύει από την ακράτεια ηλικιωμένες που έχουν αδυναμία.

Επίσης, οι τεχνικές yoga με βαθιές αναπνοές και χαλάρωση του νου μπορούν επίσης να βελτιώσουν το άγχος και την ισορροπία του νευρικού συστήματος- παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν ενδεχομένως σε υπερδραστήρια κύστη.