Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία των εφήβων, σύμφωνα με μια μελέτη που  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Από τη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία και έχουν συνδέσει την έκθεση σε αυτό με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μόλυνσης στα αφτιά, λοιμώξεων των πνευμόνων αλλά και με κακή ανάπτυξη των πνευμόνων στα μικρά παιδιά. Πρόσθετες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος στα παιδιά και επιδεινώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του.

Η Δρ. Ashley Merianos, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και η ομάδα της θέλησαν να καταλάβουν τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος σε υγιείς έφηβους. Εξέτασαν στοιχεία από 7.300 μη-καπνιστές εφήβους, ηλικίας 12 έως 17 ετών χωρίς άσθμα.

Στη μελέτη,  διαπιστώθηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων βρισκόταν γύρω από ανθρώπους που κάπνιζαν είτε στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο, στο σχολείο ή σε εξωτερικούς χώρους για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα επί επτά ημέρες εβδομαδιαίως.

Οι έφηβοι που εκτίθονταν σε παθητικό κάπνισμα περισσότερο από μία ώρα την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσκολία στην αναπνοή και στην άσκηση, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, συριγμό κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, ξηρό βήχα τη νύχτα, επίσκεψη σε επείγοντα περιστατικά ή επείγουσα περίθαλψη τους προηγούμενους 12 μήνες για οποιονδήποτε λόγο, απουσία από το σχολείο λόγω ασθενείας, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν καλή γενική και σωματική υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι η μελέτη βασίστηκε στις εκτιμήσεις των εφήβων για την έκθεση σε προϊόντα καπνού, ενδεχομένως να είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι ανέφεραν.

Η Δρ. Merianos δήλωσε ότι αυτός ο τύπος μελέτης δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία και το αποτέλεσμα, απλώς διαπίστωσε τη συσχέτιση, οπότε περαιτέρω έρευνα «θα μπορούσε να εξετάσει πώς αυτές οι σχέσεις αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;