Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, η Olympic Air σε συνεργασία με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ παρέχουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων -εσωτερικού και εξωτερικού- της Olympic Air, μία δωρεάν εξέταση από ειδικούς πνευμονολόγους.

Η παροχή ισχύει μέχρι 15 Ιουνίου και θα πραγματοποιείται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν από σχετικό έντυπο που διανέμεται σήμερα κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Η δωρεάν εξέταση περιλαμβάνει υπολογισμό του βαθμού της εξάρτησης από τη νικοτίνη, της ηλικίας του πνεύμονα, σπιρομέτρηση για έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας, μέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα στον εκπνεόμενο αέρα, καθώς και ενημέρωση για τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Φέτος, η 31η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις δυσμενείς επιπτώσεις της διαφήμισης του καπνού στις γυναίκες.

Παγκοσμίως, υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο καπνιστές, από τους οποίους το 20% είναι γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν τον κύριο στόχο των καπνοβιομηχανιών για να αναπληρώσουν όσους θα χαθούν πρόωρα από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το ποσοστό καπνιστικής συνήθειας των νέων κοριτσιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Δεδομένα από 151 χώρες δείχνουν ότι το 7% των εφήβων κοριτσιών καπνίζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των εφήβων αγοριών είναι 12%.

Παρόλο που η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος του 2010 στοχεύει στην προστασία των γυναικών από τη διαφήμιση του καπνού, είναι σαφές ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χρειάζονται πλήρη ενημέρωση για τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνού στον οργανισμό τους.

Στόχος παραμένει ο έλεγχος νόσων όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
75% λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν το 2022 στην Ε.Ε από ό,τι πριν από 6 δεκαετίες
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]