Ενημερωτική Ημερίδα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (30/05), διοργανώνει Ενημερωτική Ημερίδα την Κυριακή, 27 Μαίου 2012 και ώρα 10:00 με 13:00 στο ξενοδοχείο Imperial Athens Hotel, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, την ενημέρωσή του για τη χρόνια αυτή πάθηση, την επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης, μέσω της σωστής ενημέρωσης, καθώς και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Σημαντικοί ομιλητές θα δώσουν το παρόν στην εκδήλωση, τόσο από το χώρο της νευρολογίας και της διατροφολογίας όσο και από το χώρο της ψυχολογίας, όπως ο κ.Αντώνης Ρόμπος-Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ.

Δημήτρης Γρηγοράκης- Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και η κ. Κατερίνα Μαλίχιν- Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχαναλύτρια.

Παράλληλα, διενεργείται διαγωνισμός στο Facebook (http://www.facebook.com/LearnAboutMS), όπου και ζητείται να περιγραφεί, με μέχρι 100 χαρακτήρες, τι σημαίνει για πάσχοντες και μη η Πολλαπλή Σκλήρυνση και πώς ζουν με αυτή.

Η ενέργεια πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Merck Serono.

Σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τις νευρικές ίνες (νευράξονες) του κεντρικού νευρικού συστήματος περιβάλλει μία ουσία, η μυελίνη, που επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων ανάμεσα στα νεύρα.

Στη ΣΚΠ σε πολλαπλά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλείται στην αρχή φθορά της μυελίνης και στη συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές), και γι’ αυτό στην πάθηση αυτή έχει δοθεί η ονομασία Σκλήρυνση 'κατά πλάκας' ή 'Πολλαπλή' σκλήρυνση.

Υπάρχει πιθανότητα καταστροφής του ίδιου του νευράξονα από τα αρχικά στάδια της νόσου. Η μυελίνη όχι μόνο προστατεύει τους νευράξονες αλλά τους επιτρέπει να 'κάνουν και τη δουλειά τους'. Όταν λοιπόν η μυελίνη και οι νευράξονες επηρεαστούν, ή και καταστραφούν, εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων στους νευρώνες, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό είναι που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Σχετικά με το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]