Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Janssen και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Johnson&Johnson Corporate Citizenship Trust διοργανώνει στο πλαίσιο του προγράμματος «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών μέσω της φιλαναγνωσίας», ανοιχτή επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Εκφοβισμός και Ενδοσχολική Βία: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε».

Στόχος της εκδήλωσης αλλά και του προγράμματος συνολικά είναι η προώθηση της πρόληψης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού αλλά και η βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και τον διάλογο αναφορικά με θέματα ενδοσχολικής βίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00, στο δημαρχείο Χολαργού, αίθουσα εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», (Περικλέους 55, 15561 Χολαργός).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ειδικοί ψυχικής υγείας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, ο Ιδρυτής και Επιστημονικά Υπεύθυνος Καθ. Παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντης, καθώς και ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, καθώς επίσης και για τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντίληψης, θα παρουσιαστούν: στατιστικά στοιχεία από πρόσφατες έρευνες για τη συχνότητα του φαινομένου, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και καλές πρακτικές προκειμένου να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Θα συζητηθεί επίσης η αύξηση του φαινομένου του ηλεκτρονικού/ διαδικτυακού εκφοβισμού, που αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, η οποία μπορεί εύκολα να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και εκτός σχολείου. Σε μια περίοδο κυριαρχίας της εικόνας και της τεχνολογίας θα παρουσιαστεί ο τρόπος που μπορεί να αξιοποιηθεί η φιλαναγνωσία και η παιδική λογοτεχνία για την προαγωγή της συναισθηματικής μάθησης, διαμέσου της σύνδεσης των ιστοριών των παιδικών βιβλίων με τη ζωή και τα συναισθήματα των παιδιών-αναγνωστών, αφομοιώνοντας έτσι στοιχεία των κειμένων των βιβλίων με στόχο να προαχθεί η συναισθηματική ωρίμανση, οι ηθικές αξίες και να βελτιωθεί η συμπεριφορά.

Η εκδήλωση αποτελεί την ολοκλήρωση μιας σειράς δράσεων που διοργανώθηκαν από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. τις σχολικές χρονιές 2013-2014 και 2014-2015, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών για την Προαγωγή της ψυχοκοινωνικής Υγείας των Μαθητών Μέσω της Φιλαναγνωσίας», που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Janssen και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Johnson&Johnson Corporate Citizenship Trust.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Σχετικά με την ΕΨΥΠΕ

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και τουΕφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) ιδρύθηκετο 1991 και αποτελεί έναν από τους πρώτουςφορείς που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ανάπτυξη του μοντέλου της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε είναι ο κ. Ιωάννης Τσιάντης Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η E.Ψ.Y.Π.E. είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο (Ν.Π.Ι.Δ.) στα μέλη της δε περιλαμβάνονται έγκριτοι επιστήμονες με πολύχρονη και διακεκριμένη θητεία στον τομέα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, με μεγάλη κλινική εμπειρία και σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αναπτύσσει δραστηριότητες στους τομείς της λειτουργίας νέων, πρότυπων υπηρεσιών (μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης), της υλοποίησης προγραμμάτων και παρεμβάσεων προαγωγής της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, της διενέργειας, σχετικών ερευνών και ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των εκδόσεων και της παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών. Επίσης, διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια. Από το 2006 έχε ιεφαρμόσει, ως πρωτοπόρος οργανισμός, μια σειρά από περεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία της Επικράτειας.

Σε συνδυασμό με το επιστημονικό της έργο έχει αναπτύξει η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. σπουδαία δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά, αλλά συγχρόνως αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια εκπαιδευτικών και γονέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προσφορά της στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας ήταν υποψήφια το 2014 για το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνείας ASTRID LINDGREN.
Τα βιβλία που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής αναφέρονται σε θέματα όπως η προκατάληψη, η διαφορετικότητα, η απώλεια, η αυτοεκτίμηση, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, η ενδοσχολική βία.

Σχετικά με την Janssen

Η Janssen ανήκει στον όμιλο εταιριών της Johnson&Johnson, την πληρέστερη εταιρία φροντίδας υγείας στον κόσμο. Είναι απόλυτα προσανατολισμένη στην παροχή καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Με κύριο μέλημά της την φαρμακευτική έρευνα, ανακαλύπτει, αναπτύσσει και διαθέτει πρωτοποριακά φάρμακα σε πέντε κύριους θεραπευτικούς τομείς: Καρδιαγγειακό σύστημα και μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης), Νευροεπιστήμη (σχιζοφρένεια, άνοια, πόνος), Λοιμώδη νοσήματα (HIV/AIDS, Ηπατίτιδα C, φυματίωση), Ογκολογία (πολλαπλό μυέλωμα, καρκίνος του προστάτη), Ανοσολογία (ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα).

Η Janssen εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προχωράει εδώ και χρόνια σε ενέργειες και δράσεις που έχουν σχέση με τους συνεργάτες, τους συλλόγους ασθενών αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στόχος της είναι να διδάξει, να προσφέρει και να υπογραμμίσει τη σημασία της υγείας στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευτυχισμένου μέλλοντος για όλους.

Σχετικάμετο Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust

Το Johnson&Johnson Corporate Citizenship Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός/φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2007.Χρηματοδοτείται από την Johnson&Johnson Family of Companies μέσα από χορηγίες των εταιριών του ομιλούσε προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.