Ο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Ρήγας Αθανάσιος μιλά για το συχνό πρόβλημα ταμπού, της ακράτειας ούρων, δηλαδή για τον ανεπαρκή έλεγχο της ούρησης.

Φυσιολογικά, η ουροδόχος κύστη λειτουργεί σαν μια αποθήκη για τα ούρα. Όταν η ποσότητα των ούρων που αποθηκεύεται στην ουροδόχο κύστη αυξηθεί αρκετά τότε η κύστη αρχίζει να δίνει σήματα για την κένωσή της. Αυτή η επιθυμία κένωσης όμως υπόκειται στον έλεγχο της βούλησής μας, με αποτέλεσμα να μπορούμε να την αναστείλουμε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στο ΣΥΛΚ η επιθυμία για ούρηση είναι έντονη και ξαφνική. Αυτό οφείλεται είτε σε ανεξέλεγκτες συσπάσεις του μυός που περιβάλει την ουροδόχο κύστη και ονομάζεται εξωστήρας μυς είτε σε αυξημένη αισθητικότητα της ουροδόχου κύστης. Αυτή η επιθυμία για ούρηση είναι ανεξάρτητη από το αν η ποσότητα των ούρων που έχουν αποθηκευτεί είναι ικανή ώστε να προκαλέσει (όπως συμβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες) επιθυμία κένωσης. Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής συμπεριφοράς της κύστης είναι το έντονο αίσθημα για ούρηση παρά την θέληση του ασθενή, το οποίο μερικές φορές μάλιστα καταλήγει και σε ακράτεια που ονομάζεται επιτακτική ακράτεια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου 1 στους 6 ενήλικες άνδρες και γυναίκες, έχει κακή ποιότητα ζωής λόγω του ότι βιώνει καθημερινά διαταραχές στην ούρησή του, που οφείλονται στο ΣΥΛΚ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]