Η ακράτεια ούρων είναι μια κοινή διαταραχή. Εκτιμάται ότι το 20-30 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού πάσχει από ακράτεια ούρων Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Πολλοί από τους πάσχοντες αποφεύγουν να τη συζητούν και να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Η ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ο στόχος της εκστρατείας που διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία την εβδομάδα 28 Μαΐου με 3 Ιουνίου. Την εβδομάδα αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 211 800 86 08 για να κλείσουν δωρεάν ραντεβού, με ουρολόγο (με απλή αστική χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο).

Επίσης, για την ενημέρωση του κοινού θα στηθούν περίπτερα σε πλατείες τεσσάρων Δήμων (Πειραιώς, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης) από όπου θα διανέμεται έντυπο υλικό με πληροφορίες για το θέμα της ακράτειας. Ενημερωτικό υλικό θα δοθεί και σε ΚΑΠΗ, Εκκλησίες, Λαϊκές Αγορές, Σταθμούς Μετρό, Φαρμακεία και Νοσοκομεία, ενώ θα τοποθετηθούν αφίσες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο Λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος Ουροδυναµικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κος Ηρακλής Μητσογιάννης και ο Συντονιστής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ‘Ερυθρός Σταυρός’, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ε. κος Ηρακλής Πούλιας, με αφορμή τις δράσεις που προγραμματίζονται για την Εβδομάδα Ακράτειας.

Η διαταραχή αυτή είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ορισμένες φορές, όμως, το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί μετά τη γέννα (φυσιολογικό τοκετό). Ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκαλεί εάν η ακράτεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε κοινωνική απομόνωση.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια σε σχέση με τους άνδρες, και η πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Η ακράτεια πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμοί, η κύηση και ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος ωοθηκών: Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για το "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης
Και όμως, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους [μελέτη]
Κρούσμα candida auris σε γυναίκα στα Χανιά - Νοσηλεύεται σε απομόνωση