Όπως αναφέρει ο Δρ Αννίβας Χ. Τσικκίνης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στην Χειρουργική Κλινική Μαστού του νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ‘Έλενα Βενιζέλου’ έχει καταδειχθεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από κακόηθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών.

Στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται περίπου 4000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο. Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητά του έχει αυξηθεί δραματικά και παρουσιάζεται κυρίως σε γυναίκες 45-55 ετών.

Η ευρύτατη διάδοση του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια καθιστά αναγκαία την πρόληψη της νόσου, η οποία με την σειρά της προϋποθέτει τη γνώση των παραγόντων κινδύνου και των καθοριστικών παραγόντων για την ανάπτυξη της. Φαίνεται ότι η γνώση της γενετικής γύρω από τον καρκίνο μαστού αποτελεί και το κλειδί για τον έλεγχο του, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τις επόμενες γενεές. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου και οι αιτιολογικές υποθέσεις που οδηγούν στην αναγνώριση τους αποτελούν κατά Boyle την πρωτογενή πρόληψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]