Ακόμα και οι πιο απλές, καθημερινές δουλειές μπορούν να γίνουν μαρτύριο αν υποφέρετε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορείτε, όμως, να οργανώσετε το σπίτι σας με τέτοιο τρόπο, που να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη. Ας δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Υπνοδωμάτιο

Αλλάξτε τη διαρρύθμιση του χώρου, ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε άμεσα στο κρεβάτι. Ανάλογα με την περίσταση, μπορείτε να εγκαταστήσετε βοηθητικά εξαρτήματα, όπως λαβές. Επίσης, καλή ιδέα είναι να αδειάσετε την ντουλάπα και τα συρτάρια σας από περιττά πράγματα, φροντίζοντας να έχετε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνότερα.

Μπάνιο

Ακόμα και αν η περίπτωσή σας δεν είναι σοβαρή, είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε λαβές για να κρατιέστε και να σας βοηθούν να σηκωθείτε από την τουαλέτα και την μπανιέρα, μιας και τα προβλήματα στην ισορροπία μπορούν να προκύψουν εντελώς απρόσμενα. Επενδύστε σε ένα σταθερό σκαμπό για την μπανιέρα, ώστε να κάθεστε αναπαυτικά.

Κουζίνα

Τοποθετείστε όλα τα πιάτα και σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά σε ένα ντουλάπι στο οποίο έχετε εύκολη πρόσβαση, χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε ή να τεντώνεστε. Αφήστε τα πολύ χαμηλά ή ψηλά ράφια και ντουλάπια για όσα χρησιμοποιείτε σπανιότερα. Μια καλή ιδέα είναι ένα μικρό καροτσάκι, που θα σας απαλλάξει από το να κουβαλάτε τα πάντα μόνοι σας, καθώς και συσκευές όπως μπλέντερ, που θα κάνουν την προετοιμασία του φαγητού ευκολότερη. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε με ένα κάθισμα που θα σας ξεκουράζει όσο κάνετε δουλειές που δεν απαιτούν κίνηση.

Σαλόνι

Στον καναπέ σας, αποφεύγετε τα μαλακά μαξιλάρια, και φροντίστε να έχουν πάχος. Το ιδανικό είναι να φτιάξετε τον χώρο σας με τέτοιο τρόπο που να μην χρειάζεται να λυγίζετε το σώμα σας ενώ κάθεστε και έπειτα να μπορείτε να σηκωθείτε εύκολα. Ένα μικρό τραπεζάκι δίπλα από τη θέση σας, στο οποίο θα βάζετε το κινητό σας, το τηλεκοντρόλ και ό,τι άλλο απαραίτητο είναι εξίσου καλή ιδέα. Επίσης, μην ξεχνάτε πως οι λάμπες που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι τουλάχιστον των 100 watt, μιας και η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει και την όρασή σας.

Τραπεζαρία και γραφείο

Φροντίστε και εδώ ο χώρος να είναι καλά φωτισμένος. Παράλληλα, προσέξτε την αντηλιά που μπαίνει από τα παράθυρα, μιας και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την όρασή σας. Οι καρέκλες πρέπει να μετακινούνται εύκολα, ενώ καλό θα ήταν να τοποθετήσετε μαξιλαράκια πάνω τους, για να μην πιέζετε τόσο το σώμα σας όταν κάθεστε και σηκώνεστε.

Γκαράζ

Αν έχετε γκαράζ, φροντίστε ο δρόμος προς το αυτοκίνητο να είναι άδειος και καθαρός, για να μετακινείστε πιο εύκολα και να αποφύγετε οποιονδήποτε κίνδυνο πεσίματος. Αν σκοπεύετε να μετακομίσετε, θα ήταν καλό να ψάξετε για σπίτι που το γκαράζ του είναι μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύετε ότι χρειάζεστε, για να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Καθαριότητα

Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι οι περισσότερες πτώσεις συμβαίνουν κατά την διάρκεια της καθαριότητας του σπιτιού, συνεπώς επενδύστε σε συσκευές που περιορίζουν τις κινήσεις. Ένας ατμοκαθαριστής, και σκούπες/σφουγγαρίστρες με μακρύ κοντάρι, ή με κοντάρι που επιμηκύνεται θα κάνουν τις δουλειές σας πολύ πιο εύκολες.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών