Συχνά ακούμε ιστορίες για ανθρώπους που ξαφνικά εμφανίζουν μοιραία νόσο. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν απαλά συμπτώματα αλλά διαφεύγουν της προσοχής.

Απαλό σύμπτωμα όπως η ακράτεια μπορεί να δείχνει μοιραία νόσο, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με πόνο στην κοιλιά και κολπική αιμορραγία. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου των ωοθηκών στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Δείτε 5 δυνητικά μοιραίες νόσους και πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα.  

Καρκίνος ωοθηκών

Έρευνα του Ovarian Cancer National Alliance δείχνει ότι η μοιραία νόσος χτυπά 1 στις 75 γυναίκες. Πολλές γυναίκες έχουν τη νόσο χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης είναι μόνο 46% και μπορεί να πέσει ακόμα αν ο καρκίνος δεν διαγνωστεί στα αρχικά στάδια.

Τα συμπτώματα του σιωπηλού δολοφόνου συχνά είναι τόσο απαλά που ακόμα και οι γιατροί δεν τα προσέχουν. Ιστορικό και τακτική εξέταση είναι σημαντικά. Σημάδια είναι ο πόνος στην κοιλιά και στην πύελο, η ακράτεια, η κολπική αιμορραγία και η αίσθηση φουσκώματος.

Καρδιοπάθεια

Τα κλασικά συμπτώματα της καρδιακής προβολής είναι ο πόνος στο στήθος, η εφίδρωση και ο πόνος στα χέρια. Σύμφωνα με το Heart and Stroke Foundation, ειδικά οι γυναίκες έχουν πολύ πιο απαλά συμπτώματα, όπως ρηχή αναπνοή, ναυτία και κούραση. Αν έχετε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην οικογένεια έχετε υψηλότερο κίνδυνο και θα πρέπει να προσέξετε τα συμπτώματα.

Λύκος

Ο λύκος είναι χρόνια αυτοάνοση νόσος που μπορεί να βλάψει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Οι οργανισμός επιτίθεται στον ιστό αρκετών οργάνων όπως του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που καταπολεμά μοιραίες νόσους.

Δεν ιάται και καταπολεμώνται τα συμπτώματα. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί, λόγω της αργής εξέλιξης των συμπτωμάτων. Ερυθρότητα μπορεί να εμφανιστεί στη μύτη ή στα μάγουλα, οι αρθρώσεις μπορεί να είναι οδυνηρές. Άλλα συμπτώματα είναι η απώλεια μαλλιών, ο πόνος στη κοιλιά και οι πονοκέφαλοι.

Διαβήτης

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο απαλά και φαινομενικά αβλαβή που μπορεί να συμβούν επιπλοκές χωρίς να ξέρουν οι άνθρωποι ότι έχουν τη νόσο. Έρευνα του

Mayo Clinic δείχνει ότι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μη διαγνωσμένο διαβήτη. Κοινά συμπτώματα είναι η υπερβολική δίψα και η αυξημένη διούρηση, η κούραση και η απώλεια βάρους.

Νόσος του κινητικού νευρώνα

Πρόκειται για νευρολογική διαταραχή όπου τα νευρικά κύτταρα εξασθενούν σε τέτοια έκταση που έχουν μόνιμη βλάβη. Σε προχωρημένα στάδια, οι ασθενείς χάνουν όλη τη μυϊκή ικανότητα και τελικά πεθαίνουν. Η έρευνα δείχνει ότι μυϊκή αδυναμία, κράμπες και ένρινη φωνή είναι πρώιμα σημάδια της νόσου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη