Εικάζεται πως οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αν οι ασθενείς ακολουθούσαν μερικές αποδεδειγμένες συμβουλές που ελαττώνουν τον κίνδυνο. Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι το δεύτερο πιο θανάσιμο είδος, και το τρίτο πιο κοινό, και αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων κάθε χρόνο.

Και όμως, δεκάδες χιλιάδες από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με αλλαγές στη διατροφή, στο βάρος και στην άσκηση. Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι να προλάβουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

  • Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και να ελέγξουμε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο—ασχέτως του βάρους μας.
  • Πρέπει να γυμναζόμαστε τακτικά. Κάθε τι που κάνουμε, κάθε είδους δραστηριότητα μετράει, αλλά το να ασχολούμαστε πιο ενεργά με τη γυμναστική έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
  • Ήρθε η ώρα να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών (κάτι λιγότερο από μια μερίδα φασόλια, για παράδειγμα) στην καθημερινή μας διατροφή, οι πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να πέσουν μέχρι και κατά 10%.
  • Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να ελαττώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και να αρχίσουμε να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και όλα τα αλλαντικά, καθώς όσο περισσότερα τρώμε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνός μας για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε το αλκοόλ, ή έστω να το περιορίσουμε στην ελάχιστη επιτρεπτή κατανάλωση, δηλαδή δύο απλά ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.
  • Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε το σκόρδο στη διατροφή μας—και να το αγαπήσουμε. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια διατροφή που περιέχει γενναιόδωρες ποσότητες σκόρδου μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, το σκόρδο είναι αποδεδειγμένα καλό και για την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.

Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ειδικοί προτείνουν, ειδικά για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών, να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με προληπτικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο, προτού αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα, και συνεπώς όταν είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί και να υπάρχουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις