Κάποιες δουλειές είναι πιο σκληρές από τις άλλες… Όσο μεγαλύτερο είναι το στρες της καθημερινότητας, τόσο περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης θα δηλωθούν, και μετά από ανάλυση δεδομένων, καταγράφτηκαν τα δέκα πιο καταθλιπτικά επαγγέλματα.

Αν ανήκετε σε κάποιο από αυτά, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας, αλλά και να μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια αν νιώσετε ότι την χρειάζεται. Και, ίσως το πιο σημαντικό, να μην ξεχνάτε ποτέ τον λόγο που επιλέξατε αυτό το πεδίο.

Νοσοκόμοι σε γηροκομεία και παιδικά νοσοκομεία

Οι νοσοκόμοι που πρέπει να φροντίζουν αποκλειστικά ηλικιωμένους, ΑμεΑ και παιδιά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με 11% των εξεταζόμενων επαγγελματιών να αναφέρουν πως έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι φροντίζουν ανθρώπους που σπάνια είναι αυτοεξυπηρετούμενοι, και πολύ συχνά δεν έχουν τις κατάλληλες επικοινωνιακές δεξιότητες για να εκφράσουν ευγνωμοσύνη.

Σερβιτόροι σε εστιατόρια

Λίγο πιο κάτω σε κατάταξη από τους προηγούμενους, δεν μας εκπλήσσει και τόσο. Η δουλειά του σερβιτόρου μετά βίας καλύπτει τα μηνιαία έξοδα ενός ενηλίκου, και αν υπολογίσουμε πόσοι από τους πελάτες κάθε μέρα μπορεί να φερθούν με αγένεια… Ακόμα πιο ενδιαφέρον (και αναγκαίο να συζητηθεί σε δημόσιο επίπεδο) είναι ότι 10% των εργαζομένων γενικότερα ανάφεραν καταθλιπτικό επεισόδιο, αν απομονώσουμε τις γυναίκες που εξετάστηκαν, το ποσοστό ανεβαίνει στο 15%.

Κοινωνικοί λειτουργοί

Η καθημερινή επαφή με άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση αλλά και τεράστια επίπεδα πίεσης (για να μην αναφέρουμε και την γραφειοκρατία). Οι κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται να κάνουν τεράστιες θυσίες στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Επαγγελματίες υγείας

Γιατροί, νοσοκόμοι, και κάθε επαγγελματίας στον χώρο της υγείας (σωματικής και ψυχικής) βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, καθώς τα επίπεδα στρες που αντιμετωπίζουν μπορεί να αγγίξουν δυσθεώρητα ύψη. Αυτά τα επαγγέλματα πολύ συχνά αλλάζουν την κοσμοθεωρία του ατόμου, και είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κάθε εργαζόμενος σε αυτόν τον τομέα να φροντίζει την ψυχική του υγεία.

Καλλιτέχνες, διασκεδαστές, συγγραφείς

Μη σταθερός μισθός; Παράξενα ωράρια; Κοινωνική απομόνωση; Ο καλλιτεχνικός κλάδος μπορεί να έχει πολύ όμορφα αποτελέσματα να παρουσιάσει, αλλά η δημιουργική διαδικασία δεν είναι ίσως και ό,τι πιο όμορφο μπορεί να ζήσει κάποιος.

Δάσκαλοι

Οι απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από τους δασκάλους είναι τεράστιες—είναι, άλλωστε, άμεσα υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των παιδιών. Υπάρχει πίεση από τα παιδιά, από τους γονείς, από τους εργοδότες… χωρίς να υπολογίζουμε καν όλη την δουλειά και προετοιμασία που πρέπει να κάνει ένας δάσκαλος και εκτός σχολείου.

Προσωπικό στήριξης

Αν δεν αναφέρουμε καν τους υπαλλήλους τηλεφωνικών κέντρων που ασχολούνται με τις πωλήσεις, οι υπάλληλοι του customer support δέχονται τεράστια επίπεδα πίεσης, πρακτικά από κάθε πλευρά. Ανώτεροι υπάλληλοι, αγανακτισμένοι πελάτες… Και, όπως και η δουλειά του σερβιτόρου, είναι μια θέση που σπάνια θα ακούσουν το “ευχαριστώ” που τους αξίζει.

Εργάτες συντήρησης

Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί… όλοι οι ειδικοί που καλούμε στο σπίτι μας κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Και, όσο απλό κι αν ακούγεται, όσο δεδομένο κι αν είναι στο μυαλό μας, είναι μια δουλειά που μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία. Ακόμα χειρότερα, οι περισσότεροι από αυτούς τους ειδικούς εργάζονται μόνοι τους, και η δουλειά μπορεί να γίνει αρκετές φορές επικίνδυνη.

Οικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές

Μηδενικός έλεγχος στην οικονομία. Πλήρης ευθύνη για τα οικονομικά τρίτων. Ναι, η δουλειά του λογιστή είναι ίσως από τις πιο αγχωτικές, άρα η παρουσία τους σε αυτή τη λίστα βγάζει απόλυτο νόημα.

Πωλητές

Πολλοί πωλητές σε καταστήματα δουλεύουν μέσω της παραγγελίας που θα γίνει—αν, δηλαδή, υπάρξει πελάτης και αν καταφέρουν να του πουλήσουν οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει πως ο μισθός δεν είναι σταθερός. Άλλες θέσεις πωλητών απαιτούν συνεχή ταξίδια, ελάχιστα μπόνους, και τεράστια επίπεδα στρες, καθώς αντιμετωπίζουν δύστροπους πελάτες. Μπορεί να βρίσκονται τελευταίοι στην λίστα, αλλά το άγχος τους σίγουρα είναι τεράστιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης