Οι περισσότεροι άντρες έχουν δύο όρχεις στο όσχεο - αλλά μερικοί έχουν μόνο ένα. Αυτό είναι γνωστό ως μονορχία.

Η μονορχία μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών πράξεων. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται απλά μόνο με έναν όρχι, ενώ σε άλλους έχει αφαιρεθεί για ιατρικούς λόγους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς η ύπαρξη ενός όρχεως μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας, τη σεξουαλική σας ζωή και πολλά άλλα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ύπαρξη ενός όρχι είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός προβλήματος κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ή της χειρουργικής επέμβασης.

Κρυψορχία

Κατά την καθυστερημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη ή λίγο μετά τη γέννηση, οι όρχεις κατεβαίνουν από την κοιλιά στο όσχεο. Αλλά μερικές φορές, ένας όρχι δεν πέφτει στο όσχεο. Αυτό ονομάζεται κρυψορχία.

Εάν δεν βρεθεί ή δεν κατέβει ο μη εξελισσόμενος όρχις, θα συρρικνωθεί σταδιακά.

Χειρουργική αφαίρεση

Η διαδικασία για την απομάκρυνση ενός όρχεως ονομάζεται ορχεκτομή.

Μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, όπως:

  • Καρκίνος. Εάν διαγνωστεί καρκίνος των όρχεων, του προστάτη ή του μαστού, η αφαίρεση ενός όρχεως μπορεί να αποτελεί μέρος της θεραπείας.
  • Κρυψορχία.
  • Βλάβη. Οι τραυματισμοί στο όσχεό σας μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον έναν ή και στους δύο όρχεις σας. Εάν ένα ή και τα δύο γίνουν μη λειτουργικά, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.
  • Μόλυνση. Εάν έχετε σοβαρή ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον έναν ή και τους δύο όρχεις σας, ίσως χρειαστεί και ορχεκτομή, αν τα αντιβιοτικά δεν κάνουν το τέχνασμα.

Σύνδρομο των εξαφανισμένων όρχεων


Περιλαμβάνει την "εξαφάνιση" ενός ή και των δύο όρχεων λίγο πριν ή μετά τη γέννηση. Πριν από τη γέννηση, το έμβρυο μπορεί να φαίνεται ότι έχει δύο όρχεις, αλλά τελικά μαραίνονται.

Θα επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή;

Συνήθως όχι. Πολλοί άνθρωποι με έναν όρχι έχουν μια υγιή και ενεργό σεξουαλική ζωή.

Ένας μοναδικός όρχις μπορεί να παράγει αρκετή τεστοστερόνη για να τροφοδοτήσει τη σεξουαλική σας κινητικότητα. Αυτή η ποσότητα τεστοστερόνης είναι επίσης αρκετή για να έχετε στύση και να εκσπερματώσετε.

Ωστόσο, αν χάσατε πρόσφατα έναν όρχι, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας δώσει μια πιο λεπτομερή καθοδήγηση για το τι να περιμένετε. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για  να επανέλθουν τα πράγματαστο φυσιολογικό.

Μπορώ ακόμα να κάνω παιδιά;

Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, άτομα με έναν όρχι μπορεί να αφήσουν κάποια έγκυο. Θυμηθείτε, ένας όρχις μπορεί να παρέχει αρκετή τεστοστερόνη για να έχετε στύση και να εκσπερματώσετε. Αυτό είναι επίσης αρκετό για την παραγωγή επαρκούς σπέρματος για γονιμοποίηση.
    Όσο είστε σε καλή υγεία και δεν έχετε  καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να έχετε παιδιά.

Αν έχετε έναν όρχι και φαίνεται να έχετε προβλήματα γονιμότητας, εξετάστε το ενδεχόμενο παρακολούθησης από έναν επαγγελματία υγείας. Μπορούν να κάνουν μερικές γρήγορες δοκιμές χρησιμοποιώντας ένα δείγμα σπέρματος για να ελέγξουν για τυχόν προβλήματα.

Συνδέεται με κινδύνους για την υγεία;

Η ύπαρξη μόνο ενός όρχεως είναι σπάνια ένας παράγοντας κινδύνου για άλλες συνθήκες υγείας. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες επιπλοκές στην υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν:

    Καρκίνος όρχεων. Άτομα με μη εξελισσόμενο όρχι έχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτό τον τύπο καρκίνου. Ο καρκίνος μπορεί να παρουσιαστεί στον μη εξελισσόμενο όρχι ή στον κατεβασμένο.
    Υπογονιμότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ύπαρξη ενός όρχεως μπορεί να μειώσει τη γονιμότητά σας. Ακόμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε παιδιά. Ίσως χρειαστεί να είστε λίγο πιο στρατηγικός όσον αφορά την προσέγγισή σας.

Αρκετά ανθρώπινα όργανα έρχονται σε ζεύγη - σκεφτείτε τα νεφρά και τους πνεύμονες. Συνήθως, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μόνο με ένα από αυτά τα όργανα διατηρώντας παράλληλα μια υγιή, φυσιολογική ζωή. Οι όρχεις δεν διαφέρουν.

Αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικής σημασίας η τακτική παρακολούθηση από έναν γιατρό, ειδικά εάν έχετε έναν μη εξελισσόμενο όρχι. Αυτό θα βοηθήσει να προλάβετε τυχόν επιπλοκές, όπως είναι ο καρκίνος των όρχεων, από νωρίς, τότε που είναι ευκολότερο να θεραπευτούν.

Ενώ ένας όρχις είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο στην υγεία σας, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας, ειδικά στις σεξουαλικές σχέσεις.

Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι, εξετάστε την πιθανότητα για μερικές συνεδρίες με έναν θεραπευτή. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εργαστείτε μέσα από αυτά τα συναισθήματα και να σας δώσουν εργαλεία που θα σας βοηθήσουν  στις σεξουαλικές σας σχέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν