Η γυμναστική ξέρουμε πως είναι απαραίτητη για να φροντίζουμε την υγεία μας. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, με τον κίνδυνο του κορωνοϊού, πολύς κόσμος έχει αποφασίσει να σταματήσει το γυμναστήριο και να κάνει τη γυμναστική του σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν όμως πράγματα που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί - και όχι μόνο λόγω της πρόσφατης χιονόπτωσης που είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούμε σχεδόν όλοι στο σπίτι μας.

Επειδή όμως το κρύο - εκτός και αν πέσει κάτω του μηδενός ο υδράργυρος - δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε γυμναστική, αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες ασφάλειας που πρέπει να γνωρίζετε για γυμναστική στο κρύο.

Προφανώς, η προπόνηση θα είναι πιο σύντομη από το κανονικό, οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ή να δείτε αν υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Προσπαθήστε να μειώσετε τον χρόνο που θα μείνετε έξω στο κρύο, χωρίς να χάσετε όμως τη γυμναστική σας.

Αρχικά, πρέπει να είστε σίγουροι ότι αντέχετε

Αυτό που είπαμε πιο πάνω με τη δικαιολογία του κρύου; Ναι, ισχύει σε κάποια άτομα, όπως για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα ή προβλήματα με την καρδιά. Σε αυτά τα άτομα μπορεί να είναι κακός συνδυασμός η κούραση στο κρύο, μαζί με την υγρασία και τον ψυχρό άνεμο. Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα που πιστεύετε ότι σας εμποδίζει από το να κάνετε γυμναστική σε πιο δύσκολες θερμοκρασίες, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Προσοχή στον άνεμο

Ο άνεμος, για την ακρίβεια, είναι πιο σημαντικός παράγοντας από τη θερμοκρασία. Όσο κινούμαστε, το σώμα μας βρίσκει τρόπους να παραμένει ζεστό, αλλά ο αέρας μπορεί να διαπεράσει το προστατευτικό στρώμα των ρούχων μας και να αλλάξει απότομα τη θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς, ίσως θα ήταν καλό να δίνετε περισσότερη προσοχή στο πόσο φυσάει και όχι τόσο στο πόσο κρύο κάνει.

Τι ρούχα να φορέσω;

Πρέπει να φοράτε αρκετές στρώσεις ρούχων, έστω ώστε να μπορείτε και να αυξομειώσετε την θερμοκρασία σας, αλλά και να τη διατηρήσετε σταθερή αν ο καιρός είναι πολύ κρύος. Μην ανησυχείτε τόσο για τον κορμό σας, καθώς εκεί συσσωρεύεται το περισσότερο αίμα, άρα είναι η περιοχή που παραμένει σχετικά πιο ζεστή. Αυτό που πρέπει να σας νοιάζει είναι τα άκρα: γάντια, ψηλές αθλητικές κάλτσες και κάλυψη του λαιμού. Τα ισοθερμικά ζιβάγκο και κολλάν μπορεί να είναι οι καλύτεροί σας φίλοι σε τέτοιες στιγμές. Και όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, αφαιρέστε κάποιες στρώσεις, καθώς ο ιδρώτας πάνω σε όλα αυτά τα ρούχα σας βάζει σε κίνδυνο να κρυώσετε.

Τέλος...

...ενυδατωθείτε τακτικά. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, ή κάντε τακτικά στάσεις. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το πρόσωπό μας χρειάζεται αντηλιακό ακόμα και τις ημέρες του χειμώνα.