Η γυμναστική με βάρη είναι υπέροχη. Εκτός του ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε μυϊκή μάζα, είναι και μια πολύ χαλαρωτική διαδικασία - κάτι που όλοι χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Μας βοηθά να διατηρούμε το σώμα μας σε άριστη κατάσταση, ενώ αυξάνει τις αντοχές μας και την δράση του ανοσοποιητικού.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβαίνει όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη, ακόμα και σε αρχικό στάδιο, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας

Η γυμναστική με βάρη απαιτεί αρκετή ενέργεια, αλλά μετά αφήνει το σώμα μας σε μια εγρήγορση, που μας κάνει πιο λειτουργικούς καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Με απλά λόγια, πιο δυνατό σώμα, πιο εύκολη καθημερινή ζωή.

Δεν θα πέσουν αναγκαστικά τα κιλά μας

Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Συνεπώς, ακόμα κι αν σταδιακά βλέπετε την μυϊκή σας μάζα να αυξάνετε, ο δείκτης της ζυγαριάς μπορεί να μην πέφτει. Αυτό δεν είναι κακό. Και, προφανώς, όλα έχουν να κάνουν με τον σκοπό για τον οποίο γυμνάζεστε. Σε γενικές γραμμές, όμως, η σωματική υγεία έρχεται πρώτη, και τα κιλά πέφτουν σταδιακά ως αποτέλεσμα όλων αυτών των καλών αλλαγών.

Θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση

Ναι, πολλές φορές η γυμναστική φαίνεται σαν πολύς κόπος χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Την πρώτη φορά, όμως, που θα δείτε ορατό αποτέλεσμα πάνω σας, η αυτοπεποίθησή σας αμέσως θα ανεβεί σημαντικά. Και θα είναι δύσκολο να ξαναπέσει, επειδή έχετε δει τι μπορείτε να κάνετε.

 Θα βελτιωθεί η στάση του σώματος

Μικρό μυστικό: Όσο πιο αναπτυγμένοι είναι οι μύες μας, τόσο καλύτερη γίνεται  και η στάση του σώματός μας. Θέλοντας και μη.

 Θα πονάτε λιγότερο

Το πιάσιμο από την καθιστική ζωή ή από την κακή στάση του σώματος θα αρχίσει σιγά-σιγά να είναι παρελθόν, επειδή οι μύες και οι αρθρώσεις σας θα παραμένουν δραστήριοι. Το αποτέλεσμα είναι πολύ λιγότερα παυσίπονα για εκείνα τα πρωινά που "ξυπνήσατε στραβά".

Θα αρχίσει να σας αρέσει

Η γυμναστική με βάρη είναι μια αρκετά μονότονη δραστηριότητα. Πολλοί άνθρωποι βαριούνται και μόνο στην ιδέα, αλλά είναι μια συνήθεια που, αν την αποκτήσετε, θα είναι δύσκολο να την αφήσετε. Ακριβώς επειδή βλέπετε τα αποτελέσματα και εκείνη την ώρα είστε πλήρως συγκεντρωμένοι στις ασκήσεις, με αποτέλεσμα να καθαρίζετε το μυαλό σας. Βάλτε και μουσική που σας αρέσει, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα - και μην πιστεύετε τον μύθο ότι χρειάζεται να είναι ανεβαστική, ο παρών συντάκτης γυμνάζεται με την δισκογραφία της Tori Amos.

Τα αποτελέσματα δεν θα έρθουν αμέσως

Χρειάζεται υπομονή. Αλλά περισσότερο χρειάζεται επιμονή. Και, ναι, το ξέρουμε πως είναι τεράστιο κλισέ αυτή η φράση, αλλά η γυμναστική είναι από αυτά τα πράγματα που χρειάζεται να έχουμε λίγη πίστη στον εαυτό μας μέχρι να δούμε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι ότι στον οργανισμό σας, οι θετικές αλλαγές ξεκινούν από την πρώτη στιγμή.

Θα αρχίσετε να σκέφτεστε περισσότερο την πρωτεΐνη

Και αυτό είναι πολύ καλό πράγμα. Επειδή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη, όσο απαραίτητο είναι να την λαμβάνουμε από σωστές, υγιεινές πηγές. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε συμπληρώματα, ειδικά αν μόλις ξεκινήσατε να γυμνάζεστε. Αρκεί να φροντίζετε να τρώτε καθημερινά αρκετή πρωτεΐνη, και από τροφές όπως το κοτόπουλο, ο σολομός, τα όσπρια και (σε μικρές ποσότητες) το άλιπο κόκκινο κρέας.

Θα θέλετε να μαγειρεύετε περισσότερο

Και κάπου εδώ συνειδητοποιούμε αυτό που λένε πως η γυμναστική είναι τρόπος ζωής. Από την στιγμή που θα θέλετε να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με πιο ποιοτικά γεύματα, το να τα μαγειρεύετε μόνοι σας είναι λίγο-πολύ μονόδρομος. Και η ενασχόληση με την μαγειρική, εκτός από τα οφέλη στην υγεία που έχει αν φτιάχνουμε σωστά γεύματα, έχει επίσης οφέλη στην ψυχολογία και στο... πορτοφόλι μας.

Θα έχετε λιγότερο στρες

Πριν μερικά χρόνια είχε προταθεί επίσημα η γυμναστική να συνταγογραφείται σε ασθενείς με κατάθλιψη. Δεν έχουμε ιδέα αν ποτέ θα εγκριθεί όντως κάτι τέτοιο, αλλά... δεν είναι ψέμα. Επιστημονικά, αυτό συμβαίνει επειδή ρυθμίζονται καλύτερα οι ορμόνες του στρες στον οργανισμό. Εμπειρικά, συμβαίνει επειδή αν κάνουμε κάθε μέρα μία ώρα γυμναστική, αυτό σημαίνει πως έχουμε μία ώρα στην οποία ο εγκέφαλός μας είναι ήσυχος και χαρούμενος. Κι αυτή η μία ώρα είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Θα ανακαλύψετε πολλές καινούριες ασκήσεις

Δεν πρόκειται για μια ζωή να κάνετε κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα, ούτε τις κλασικές ασκήσεις. Θα μάθετε καινούριες, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια και από έναν γυμναστή. Θα βρείτε ασκήσεις που να δραστηριοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, για να κάνετε την προπόνησή σας πιο αποτελεσματική.

Θα γνωρίσετε καλύτερα το σώμα σας

Η έκφραση "χρησιμοποίησα μύες που δεν ήξερα ότι είχα", είναι πολύ αληθινή. Και στην αρχή μπορεί να είναι λίγο άβολο, να δραστηριοποιείτε και να γυμνάζετε μύες που κατά βάση κρατάτε σε "χειμερία νάρκη", αλλά θα συνηθίσετε γρήγορα, και μετά θα νιώθετε ακόμα πιο δυνατοί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα