Η συνολική οικονομική επιβάρυνση του καρκίνου μεταξύ 2020 και 2050 θα ξεπεράσει τα 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 29 διαφορετικά είδη καρκίνου σε 204 χώρες που καλύπτουν περισσότερο από το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αξιολογήθηκαν δε τα κόστη που σχετίζονται με τους θανάτους και τις ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των εξόδων θεραπείας, των απωλειών εργασίας και παραγωγικότητας, της ανεργίας κ.λπ

Με βάση τα στοιχεία του 2017, οι  τρεις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο προκαλούσαν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής επιβάρυνσης από τον καρκίνο. Πρόκειται για την Κίνα, με κόστος 6,1 τρισ. δολάρια, τις ΗΠΑ με 5,3 τρισ. δολάρια και την Ινδία με 1,4 τρισ. δολ.άρια.

Οσον αφορά το κατά κεφαλήν κόστος, το Μονακό (85.230 δολ), η Ιρλανδία (54.009 δολ) και οι Βερμούδες (20.732 δολ) πληρώνουν τα περισσότερα, ενώ η  Βουλγαρία (1,42%), το Μονακό (1,33%) και το Μαυροβούνιο (1,09%) έχουν το χειρότερο ποσοστό της νόσου επί του ΑΕΠ.

Το κόστος κατανέμεται επίσης άνισα σε διάφορους τύπους καρκίνου, με τον καρκίνο της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα (3,9 τρισ. δολ.) να κοστίζει έως και 56 φορές περισσότερο από τον καρκίνο του μεσοθηλιώματος (69 δισ. δολ), που έχει το χαμηλότερο οικονομικό βάρος.

Το 50% του παγκόσμιου οικονομικού κόστους

Ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα, μαζί με το κόστος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού (2,8 τρισ. δολ), τον καρκίνο του μαστού (2 τρισ. δολ), τον καρκίνο του ήπατος (1,7 τρισ. δολ) και τη λευχαιμία (1,6 τρισ. δολ), ευθύνονται για το ήμισυ του παγκόσμιου οικονομικού κόστους, τόνισαν οι ερευνητές.

Οι πιο πλούσιες χώρες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κόστους που συνδέεται με τον καρκίνο, αντιμετωπίζοντας απώλειες περίπου 12,8 τρισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 0,72% του συνολικού ΑΕΠ και περισσότερα από 10.000 δολάρια κατά κεφαλήν. Η οικονομική επιβάρυνση ήταν πολύ χαμηλότερη στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, ανέφεραν οι ερευνητές, εκτιμώντας ότι ανέρχεται σε 168 δισ. δολάρια συνολικά, ή 174 δολάρια κατά κεφαλήν και περίπου στο 0,26% του ΑΕΠ. 

1 στους 6 θανάτους

Τόσοι θάνατοι προκλήθηκαν από καρκίνο το 2020, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, γεγονός που αντιστοιχεί σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ζωές. Ο οργανισμός είπε ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο οφείλεται στη χρήση καπνού, στον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, στην κατανάλωση αλκοόλ, στη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν να δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια πιο ολιστική εικόνα και να καταδείξουν την αξία της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του καρκίνου, είτε μέσω έρευνας και ανάπτυξης, ενισχυμένου προσυμπτωματικού ελέγχου και διάγνωσης, καλύτερης πρόσβασης σε θεραπείες, ανάπτυξης καλύτερων θεραπειών και πρωτοβουλιών για τον μετριασμό των κινδύνων καρκίνου, όπως η φορολόγηση του καπνού και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. 

Πηγές:
Forbes

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015