Η ρόκα είναι φυλλώδες λαχανικό με ξεχωριστή πιπερώδη γεύση, που προέρχεται από το Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών, οικογένεια η οποία περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Πλούσια σε θρεπτικές ουσίες

Είναι χαμηλή σε σάκχαρα, θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες, ενώ έχει υψηλά επίπεδα σημαντικών ουσιών όπως βιταμίνη Α, Κ, C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.

Η ξεχωριστή γεύση της ρόκας τονίζει πολλά κρύα πιάτα καθώς και τις σαλάτες. Η συνολική θρεπτική της αξία, γενικά είναι χαμηλότερη από αυτήν ορισμένων άλλων πράσινων φυλλωδών λαχανικών αλλά συνδυάζεται καλά με το σπανάκι και τη λαχανίδα.

Παρέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών και περιέχει πιο πολύ ασβέστιο από τη λαχανίδα.

Προσφέρει ποικιλία οφελών στην υγεία, ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με άλλες τροφές, διατροφικά πυκνές.

Μειωμένος κίνδυνος για καρκίνο

Ορισμένα λαχανικά έχουν συγκεκριμένες αντικαρκινικές ιδιότητες όπως η ρόκα.

Είναι πηγή γλυκοσινολικών, που περιέχουν ουσίες με ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Πρόληψη οστεοπόρωσης

Η ρόκα έχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης K, που είναι ουσίες ‘’κλειδιά’’ για επαρκή υγεία των οστών. Δίνει 32 mg ανα φλιτζάνι και συμβάλλει στην ημερήσια ανάγκη ασβεστίου, των 1.000 mg για τους ενηλίκους.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ερευνες έδειξαν ότι το εκχύλισμα ρόκας έχει αντιδιαβητική επίδραση σε μυϊκά κύτταρα ποντικών.

Επίσης, είναι καλή πηγή φυτικών ινών -γνωστές για τη ρύθμιση της γλυκόζης και τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τροφές με πολλές ίνες φέρνουν κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα, εμποδίζοντας τη μεγάλη κατανάλωση τροφών.

Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Είναι γνωστό πως η πρόσληψη φυλλωδών λαχανικών έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά.

Eρευνες αναφέρουν ότι διατροφές πλούσιες σε σταυρανθή λαχανικά, σαλάτες και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η προστατευτική επίδραση μπορεί να οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ουσιών όπως οι πολυφαινόλες.

Προστασία του ήπατος

Η ρόκα είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, που συμβάλλει στην πρόληψη βλάβης στο ήπαρ και στο DNA από αφαλατοξίνες, οι οποίες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ.

Mεταβολισμός και μυϊκή μάζα

Η ρόκα είναι από τις λίγες τροφές που είναι πλούσιες σε σιρτουίνες, ομάδα πρωτεϊνών που ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Αυτού του είδους οι πρωτεΐνες έχει φανεί πως ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και συμβάλλουν στην καύση λίπους, σε έρευνες που έγιναν σε μύγες και ποντικούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις