Το περιττό βάρος συνδέεται με αρκετά προβλήματα υγείας και ενώ δεν είναι το απόλυτο κριτήριο για την κατάσταση της υγείας μας, είναι καλή ιδέα να προσπαθούμε να το κρατάμε υπό έλεγχο. Σε αυτή την προσπάθεια, η ζυγαριά είναι (φαινομενικά) ο σύμμαχος που μας ενημερώνει για την πρόοδό μας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα.

Είναι πολύ εύκολο να αρχίσουμε να ζυγιζόμαστε καθημερινά, κάτι το οποίο είναι αγχωτικό και αντιπαραγωγικό για πολλούς ανθρώπους. Συνεπώς, αν νιώθετε ότι με το να ζυγίζεστε απλώς εντείνετε το στρες σας γύρω από το ζήτημα των κιλών, καλό θα ήταν να μην το κάνετε τόσο συχνά.

Αν το ζύγισμα δεν είναι μια διαδικασία που σας γεμίζει με περιττά αρνητικά συναισθήματα, τουλάχιστον καλό είναι να το κάνετε σωστά. Ας δούμε μερικές συμβουλές για να έχουμε υγιή σχέση με τη ζυγαριά μας, αλλά και πώς να την αξιοποιήσουμε ιδανικά.

Πότε πρέπει να ζυγιστείτε;

Η καλύτερη ώρα για να ζυγιστείτε είναι μόλις ξυπνήσετε το πρωί και αφού έχετε πάει στην τουαλέτα, αλλά πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το σώμα σας είχε αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώσατε από την προηγούμενη μέρα.

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το να ζυγίζεστε σε τακτική βάση οδηγεί στις μεγαλύτερες αλλαγές στο βάρος. Σε κάποιους αρέσει να ζυγίζονται μια μέρα την εβδομάδα, ενώ σε άλλους αρέσει να ζυγίζονται κάθε πρωί. Το πόσο συχνά προτιμάτε να ζυγίζεστε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και τη σχέση που έχετε με τη διαδικασία του ζυγίσματος, όπως είπαμε πιο πριν. Αν είστε σε θέση να παρακολουθείτε αυτή την πρόοδο και να σας δίνει περισσότερη ώθηση, είναι πολύ πιθανό να δείτε καλύτερα αποτελέσματα.

Μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι η χρήση ψηφιακών συστημάτων αυτοελέγχου (όπως εφαρμογές γυμναστικής, εφαρμογές που μετρούν τα καθημερινά σας βήματα αλλά και έξυπνες ζυγαριές που συνδέονται με το κινητό σας και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες εκτός από το βάρος) συσχετίστηκε με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με το παραδοσιακό ζύγισμα.

Η συνέπεια παίζει και εδώ μεγάλο ρόλο, όπως και στα θέματα γυμναστικής και διατροφής. Αν μπορείτε να βάλετε τη ζυγαριά στο πρόγραμμα με τις υπόλοιπες καλές συνήθειές σας, τότε είναι που θα δείτε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αν επιλέξετε να ζυγίζεστε σε καθημερινή βάση, βεβαιωθείτε ότι ζυγίζεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και φοράτε τα ίδια ρούχα ή τίποτα, και ότι χρησιμοποιείτε την ίδια ζυγαριά κάθε φορά. Παρομοίως, αν ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, καλύτερα να το κάνετε την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το νούμερο στη ζυγαριά δεν αντικατοπτρίζει 100% τις αλλαγές στο σωματικό σας λίπος: Οι αυξομειώσεις που θα παρατηρήσετε έχουν επίσης να κάνουν με τη μυϊκή σας μάζα, όπως και με την κατακράτηση νερού, και επίσης οι αυξομειώσεις αυτές είναι λογικές - γι' αυτό και χρειάζεται σταθερή μέρα και ώρα ζυγίσματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια