Οποιουδήποτε είδος άσκηση είναι πιο ωφέλιμη για την καρδιά από το να κάθεται κάποιος αδρανής, αναφέρει νέα έρευνα. Ενδιαφέρον έχει ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και τον ύπνο!

‘Ερευνα του British Heart Foundation είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τη σχέση μεταξύ καθημερινών μοτίβων κίνησης και καρδιαγγειακής υγείας. Είναι το πρώτο εύρημα που προκύπτει από το παγκόσμιο consortium Prospective Physical Activity, Sitting, and Sleep.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ενώ μικρές αλλαγές στο πώς κινείται κάποιος μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, η ένταση της κίνησης μετρά.

Ο Dr. Jo Blodgett, δήλωσε ότι η πιο ωφέλιμη αλλαγή που παρατηρήθηκε ήταν η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με μέτρια έως έντονη δραστηριότητα (τρέξιμο, έντονος περίπατος ή ανέβασμα σκάλας)- βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει τους παλμούς και κάνει κάποιον να αναπνέει πιο γρήγορα-ακόμα και για ένα έως δυο λεπτά.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία της καρδιάς προέρχονταν από τον χρόνο που περνούσε κάποιος σε μέτρια η έντονη δραστηριότητα, που ακολουθούνταν από πιο ελαφρά δραστηριότητα, ορθοστασία και στη συνέχεια ύπνο.

Μόλις 5 λεπτά υψηλότερης έντασης δραστηριότητα είχε αξιοσημείωτα θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Απλές αλλαγές όπως να στέκεται όρθιος στο γραφείο του κάποιος θα μπορούσε να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην υγεία της καρδιάς.

Το νεότερο στοιχείο σε αυτή την έρευνα είναι ότι έλαβε υπόψη διάφορες συμπεριφορές στο 24ωρο. Τελικά, η προσέγγιση θα επιτρέψει στους ειδικούς να δίνουν εξατομικευμένες συστάσεις ώστε οι άνθρωποι να είναι πιο δραστήριοι  με τον κατάλληλο για αυτούς τρόπο.

Ο James Leiper δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι μικρές προσαρμογές στην καθημερινή ρουτίνα θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Αυτή η άσκηση δείχνει ότι η αντικατάσταση ακόμα και μερικών λεπτών καθιστικής ζωής με μέτρια δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ΔΜΣ, τη χοληστερόλη, την περίμετρο μέσης και να εχει πολλά άλλα οφέλη.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία σταθερών, ευχάριστων αλλαγών στο πρόγραμμα ενός ανθρώπου για την προαγωγή ενεργητικών συνηθειών διαρκείας.

Προτείνουν ‘’σνακ δραστηριότητας’’, όπως περπάτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνημάτων ή πηδηματάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Απλώς το να αντικαταστήσει κάποιος μισή ώρα καθιστικής συμπεριφοράς με μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές όπως μείωση της περιμέτρου μέσης κατά 2,54 εκατοστά.

Tα ευρήματα προέρχονται από 6 έρευνες που αξιολόγησαν 15.246 ανθρώπους σε 5 χώρες, με φορετή τεχνολογία για την παρακολούθηση 6 δεικτών υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής