Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι οι υδατάνθρακες είναι καλό να αποφεύγονται - ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Αυτό όμως όχι απλά είναι λάθος δήλωση, αλλά θα ήταν και πολύ περίπλοκο να προσπαθήσετε να το κάνετε.

Αρχικά, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό. Είναι το "καύσιμο" που προτιμά για τις λειτουργίες του, και η σωστή επιλογή τους στη διατροφή μας είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνουμε επίμονα - και μερικές φορές (τι να κάνουμε...) με καθόλου όρεξη. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι υδατανθράκων:

Απλοί υδατάνθρακες

Το σώμα σας αφομοιώνει εύκολα τους απλούς υδατάνθρακες, κάτι που οδηγεί στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας. Οι απλοί υδατάνθρακες περιλαμβάνουν προϊόντα που παρασκευάζονται με λευκή ζάχαρη και πρόσθετα σάκχαρα, όπως ένα κουτάκι αναψυκτικού, αρτοσκευάσματα, δημητριακά και γλυκά.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Το σώμα σας αφομοιώνει τους σύνθετους υδατάνθρακες πιο αργά. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχουν στο σώμα σας μια σταθερή ροή ζάχαρης και μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς σας παρέχουν ενέργεια.

Οι υδατάνθρακες δεν είναι κάτι που πρέπει να κόψουμε, ούτε και να περιορίσουμε αναγκαστικά. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη χορτοφαγική διατροφή: Εξ ορισμού, κάθε γεύμα περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά μια χορτοφαγική διατροφή που γίνεται σωστά θεωρείται από τις πιο υγιεινές επιλογές για την καρδιά και το βάρος μας. Ακόμα και η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεωρηθεί δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και θεωρείται σταθερά η καλύτερη για να αποφευχθούν τα καρδιακά νοσήματα.

Αν η διατροφή σας περιέχει μεγάλες ποσότητες από λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, τότε θα λαμβάνετε κατά βάση σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι θα παρέχουν τη σταθερή ροή ενέργειας που αναφέραμε, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν ο μεταβολισμός σας να λειτουργεί στο βέλτιστο.

Τώρα, μπορεί μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες να είναι κατάλληλη για αδυνάτισμα;

Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη. Από τη μία πλευρά, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, ο μεταβολισμός σας θα λειτουργεί σωστά με τις κατάλληλες τροφές, κάτι που θα ενισχύσει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Παρ' όλα αυτά, το αδυνάτισμα δεν είναι μόνο ζήτημα διατροφής. Χρειάζεστε τακτική άσκηση (και να "καίτε" περισσότερες θερμίδες από όσες τρώτε) καθώς και επαρκή, καλό ύπνο.

Οι σωστοί υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερη αντοχή στις προπονήσεις σας, με αποτέλεσμα να τις κάνετε πιο παραγωγικές. Την ίδια στιγμή, αν γυμνάζεστε αλλά εξακολουθείτε να βασίζετε τη διατροφή σας σε απλούς υδατάνθρακες, τότε κινδυνεύετε να χάσετε και τα οφέλη της γυμναστικής.

Συνεπώς, όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Οι ίδιοι οι υδατάνθρακες δεν είναι "κακοί". Επίσης έχει να κάνει με το πώς μαγειρεύετε τα τρόφιμα και πώς τα συνδυάζετε: Για παράδειγμα, μια βραστή πατάτα έχει μεν αρκετούς απλούς υδατάνθρακες, αλλά αν τη συνδυάσουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο, αυτοί οι υδατάνθρακες θα είναι πιο δύσκολο να διασπαστούν από τον οργανισμό.

Μερικά από τα οφέλη μιας διατροφής με μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λοιπόν, είναι τα εξής:

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μειώνει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου

Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Μειώνει τη φλεγμονή

Yποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω