Γύρω στην Πρωτοχρονιά και για τον επόμενο καιρό, πολύς κόσμος ασχολείται με αλλαγές που θέλει να κάνει στη ζωή του - από το να κόψει το κάπνισμα και να αρχίσει γυμναστήριο, μέχρι και αλλαγές που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία. Το να αποκτήσουμε όμως μια νέα συνήθεια (ή να ξεφορτωθούμε μια παλιά) δεν είναι πάντα εύκολη δουλειά, καθώς το σώμα και το μυαλό μας δεν αντιδρούν πάντα με άνεση στις αλλαγές.

Για να έρθει μια νέα συνήθεια και να μείνει στην θέση της, χρειάζονται διάφοροι παράγοντες, όπως το σημείο και η ώρα που πρέπει, και η δική μας επιμονή στο να κάνουμε την πράξη που θέλουμε να γίνει συνήθεια. Μέχρι να γίνεται σχεδόν αυτόματα η πράξη, να έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι κάτι που πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας και να μην αναβάλουμε. Από την στιγμή που κάτι μάς γίνει συνήθεια, τότε γίνεται χωρίς σκέψη επειδή δεν υπολογίζουμε το κίνητρο και τον κόπο του να το κάνουμε, είναι απλώς ένα από τα πράγματα που κάνουμε μέσα στην καθημερινότητά μας, όπως να πλένουμε το πρόσωπό μας.

Ακόμα κι αν η συνήθεια που θέλουμε να αποκτήσουμε δεν είναι κάτι που ο οργανισμός μας θεωρητικά θα αντιστεκόταν (π.χ. το να αποφασίσουμε να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία), και πάλι είναι πολύ πιθανό να βρούμε μπροστά μας δυσκολίες, με την μορφή... δικαιολογιών για να μην κάνουμε αυτή την πράξη. Η ανυπομονησία αλλά και η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορούν να κάνουν αυτή την διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την δημιουργία μιας συνήθειας. Η τακτική δουλειά είναι αναγκαίο κομμάτι.

Επίσης, ακόμα και όταν η νέα συνήθεια είναι κάτι καλό, είναι πολύ εύκολο για τον εγκέφαλό μας να νιώσει ότι βιώνει κάτι ξένο και έξω από την ρουτίνα του, με αποτέλεσμα η περίοδος προσαρμογής να γίνεται πιο μεγάλη. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν τα πάμε πολύ καλά με την αλλαγή, ειδικά όταν υπάρχει στην μέση η λέξη "πρέπει". Και αν ο σκοπός της νέας συνήθειας είναι να φτιάξει ένα πράγμα στη ζωή μας που δεν μας αρέσει, τότε το "πρέπει" γίνεται ακόμα πιο επίπονο. Τα πρώτα βήματα στη λύση ενός προβλήματος είναι και τα πιο δύσκολα.

Μία παλιά πεποίθηση λέει ότι χρειαζόμαστε τρεις περίπου εβδομάδες για να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν είναι αναγκαστικό. Μια πρόσφατη μελέτη του Απριλίου 2023 έδειξε ότι όλα έχουν να κάνουν με την συνήθεια. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι χρειάζεται ένα εξάμηνο για να γίνει συνήθεια ένα πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά μόλις μερικές εβδομάδες για να γίνει συνήθεια το πιο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Και, φυσικά, έχει να κάνει και με το άτομο, με το πόσο επίμονο είναι στους στόχους του και πόσο εύκολα τα βάζει κάτω. Η κάθε συνήθεια, επίσης, μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Για έναν άνθρωπο που είναι όλη μέρα στον δρόμο, ίσως η επίσκεψη στο γυμναστήριο να είναι πιο εύκολο να χωρέσει στο πρόγραμμα σε σχέση με έναν άνθρωπο που δουλεύει από το σπίτι και έχει μειώσει τις εξόδους από το σπίτι.

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την επιτυχία μας στο αν θα συνηθίσουμε κάτι καινούριο είναι το πόσο ψηλά θέτουμε τις προσδοκίες μας. Αν ξεκινάμε από την αρχή πιστεύοντας ότι θα έχουμε σύντομα θεαματικά αποτελέσματα, είναι σαν να προετοιμαζόμαστε για αποτυχία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή