H ευρωπαική Επιτροπή εγκαινίασε χθες δύο σημαντικές νέες δράσεις για τη στήριξη της υλοποίησης των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Η πρώτη δράση επικεντρώνεται σε μία από τις βασικές υγειονομικές απειλές της εποχής μας: στη μικροβιακή αντοχή και στις λοιμώξεις που σχετίζονται με χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η δράση αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου έκθεσης των πολιτών σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και υποστηρίζεται με 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health, ποσό που την καθιστά τη μεγαλύτερη δράση κατά της μικροβιακής αντοχής που έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα από την ΕΕ. 

Στο πλαίσιο της δράσης JAMRAI 2 θα ενώσουν τις δυνάμεις τους όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ουκρανία και θα εργαστούν σε τομείς όπως η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων, η επιτήρηση και η παρακολούθηση, η συνετή χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η καινοτομία.

Σύμφωνα με την προσέγγιση "Μία υγεία" για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία των ζώων και το περιβάλλον.

 Η δεύτερη κοινή δράση επικεντρώνεται στην πρόληψη του καρκίνου και σε άλλες μη μεταδοτικές νόσους, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, καθώς και στην ψυχική υγεία.

Θα χρηματοδοτηθεί με 76 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και θα φέρει σε επαφή τις εθνικές αρχές 22 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Ουκρανίας, με στόχο την κλιμάκωση των σχετικών προσπαθειών.

Η κοινή δράση JA PreventNCD θα δημιουργήσει επίσης μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή υποδομή για την παρακολούθηση των παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο και με άλλες μη μεταδοτικές νόσους, καθώς και για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου