Τροφές που ξυπνούν μια αίσθηση νοσταλγίας και θαλπωρής και έχουν καλή υφή, είναι σημαντικές παράμετροι σε έτοιμα γεύματα για ηλικιωμένους, αναφέρει νέα έρευνα του Washington State University.
Η Carolyn Ross,δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία έτοιμων γευμάτων να παράγει υγιεινά γεύματα για ηλικιωμένους.
Η υποθρεψία είναι αρκετά διαδεδομένη σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, επειδή τροφή μπορεί να είναι διαθέσιμη αλλά αυτοί να μην την τρώνε επειδή δεν τους αρέσει. Οι ερευνητές επιθυμούν να φτιάξουν μια γραμμή όπου η τροφή να είναι νόστιμη, βολική και γεμάτη θρεπτικά.
Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food science, η Ross ανέπτυξε επιθυμητά και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες πρωινά γεύματα, με γαλακτοκομικά, και επιδόρπια για ανθρώπους άνω των 60 ετών.
Ζήτησε από 81 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 71 χρόνια να δοκιμάσουν δυο πρωινά γεύματα και 2 επιδόρπια. Στη συνέχεια ρώτησε τους συμμετέχοντες για τα γεύματα και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η νοσταλγία για τις τροφές μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί αλλά φάνηκε σε πολλές απαντήσεις.
Η ερευνητική ομάδα ρώτησε τι σκέφτονταν οι άνθρωποι όσον αφορά την τροφή και τη νοσταλγία. Πολλές απαντήσεις συνδέονταν με έναν άνθρωπο, όπως ‘’τα κουλούρια της γιαγιάς’’. Αν ένα προϊόν προκαλούσε περισσότερη νοσταλγία, τότε φάνηκε πως άρεσε περισσότερο στους συμμετέχοντες. Πολλές απαντήσεις στην ερώτηση για τη νοσταλγία αφορούσαν το μπάρμπεκιου –η νοσταλγία είναι προσωπική.
Η ερευνήτρια εξεπλάγη από τη σημασία της θαλπωρής και της νοσταλγίας.
Η Ross ελπίζει να συνεργαστεί με βιομηχανίες έτοιμων γευμάτων για να σχεδιάσουν τροφές ειδικά για ηλικιωμένους που θέλουν βολικά αλλά θρεπτικά γεύματα που θα τους αρέσουν.
Η μελέτη της νοσταλγίας τροφών είναι πιο νέα οδός στην έρευνα της επιστήμης τροφίμων. Οι προτιμήσεις μπορούν να ποικίλλουν ευρέως λόγω πολιτισμών διαφορών.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, όταν οι άνθρωποι ονόμαζαν κάτι ως comfort food, τους άρεσε περισσότερο. Ένα συστατικό υπήρχε συνήθως στην κατηγορία comfort: το τυρί.
Το επίπεδο θαλπωρής μειώθηκε όταν μειωνόταν το επίπεδο γεύσης.
Αυτό συνέβη με το τυρί. Όταν οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν υπήρχε αρκετή γεύση τυριού στο γεύμα τότε μειωνόταν η θαλπωρή που συνδεόταν με το γεύμα. Το τυρί φαίνεται να σημαίνει θαλπωρή.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η υφή της τροφής είναι σημαντική και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο αν άνθρωποι θα φάνε κάτι.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη υφή που να έχει σημασία, αλλά ποικιλία. Όπως κρατσανιστή και σταθερή, μαζί με μαλακές και κρεμώδεις τροφές. Για ηλικιωμένους που μπορεί να μην μπορούν πια να τρώνε κρατσανιστές τροφές όπως παλιά, η διατήρηση ποικιλίας υφής όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, είναι σημαντική.
Πηγές:
Journal of Food science.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρονότυπος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τεχνητή Νοημοσύνη και καινοτόμες μέθοδοι βελτίωσης της γονιμότητας στο διεθνές forum που πραγματοποιείται στην Ελλάδα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Απογοητευτική η κατάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία